19.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоЕвропейски хроникиЕС бърза с членството на Молдова заради опитите за дестабилизация от Русия

ЕС бърза с членството на Молдова заради опитите за дестабилизация от Русия

Русия все повече се опитва да дестабилизира Молдова. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на срещата си с молдовския президент Мая Санду.

По негови думи Москва и нейните подставени лица са използвали енергия, кибератаки, организирали са протести „и други разрушителни дейности“.

Въпросът за началото на преговорите за присъединяване на Молдова към ЕС ще бъде разгледан скоро, увери той, цитиран от ТАСС.

Молдова вече положи значителни усилия. И е важно да продължи изпълнението на деветте стъпки (за присъединяване към ЕС – б.р.) според Европейската комисия“, подчерта Мишел. Той разкри, че е обсъдил с президента Мая Санду „в дълбочина тези въпроси, особено всеобхватната реформа на съдебната система, борбата с корупцията и деполитизацията на държавните институции“.

„Молдова може да разчита на пълната подкрепа на Европейския съюз по пътя към нашето семейство в ЕС“, увери Мишел.

Председателят на Европейския съвет допълни, че е обсъдил подготовката за срещата на върха на Европейската политическа общност на 1 юни. Според него тя ще бъде „важен политически момент за обединяване на страни, които подкрепят стабилността и сигурността на нашия континент“.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments