ЕС в търсене на „стратегически компас“ за утрешния свят

0

Двадесет и седемте искат да се оборудват с нов инструмент, способен да направи Съюза по-автономен и да му помогне да се справи с всички заплахи, които ще дойдат през следващите пет до десет години. Анализът е на Жан-Пиер Стробан за le monde. Беше лошо, дори беше карикатура: докато европейските министри на отбраната говореха за стратегия и сигурност, в петък, 20 ноември, холандски журналист нахлу в тяхната видеоконференция и весело поздрави участниците, преди да се изплъзне. Недостатък – не първият по рода си – в системата на Съвета, очевидно възможен поради гафа на един от участниците.Ситуацията, още по-неудобна, тъй като двадесет и седемте министри трябваше да обсъдят за първи път нов инструмент: „стратегическият компас“, който Съюзът възнамерява да оборудва. Класифициран „строго секретен“ документ, до който дори най-високопоставените служители в Брюксел нямат достъп и който би трябвало да обобщи всички заплахи, пред които ще трябва да се изправи Старият континент през следващите пет или десет години. Текст, чието евентуално разкриване би могло да създаде големи проблеми на тези, които биха го разпространили. Съчетавайки, изглежда, наблюденията, предадени от разузнавателните служби на всички страни членки, „компасът“ трябва да ръководи действията на Съюза в търсене на „автономия“.
„Автономия, а не независимост“, настоява Жозеп Борел, върховният представител на дипломацията, който не смята, както казва той, да изостави нито многостранността, нито НАТО, нито партньорството със САЩ. Въпреки това, подчертава Борел, време е да помислим за военната, технологичната или фармацевтичната автономия на континента.
Бившият испански министър е убеден в това и го написа още миналия февруари: Европа може да „извлече изгода от своята сила“, да намери своето място в свят, белязан от „груба сила“ и да стане „основен геостратегически актьор „. Следователно той разчита на Европа, лишена от наивността си.
Сн. Le monde

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук