ЕС говори за необходимостта от преговори с талибаните

0

Брюксел трябва да започне преговори с движението на талибаните, което установи власт в Афганистан. Това заяви върховният представител на ЕС по външни работи и политика на сигурност Жозеп Борел в интервю за френския вестник Le Journal du Dimanche.

„Талибаните сега се превръщат в неизбежни преговарящи за нас. Трябва да осигурим присъствието си в Кабул и да се опитаме да избегнем отблъскването от други сили “, каза дипломатът.

Според него случилото се в Афганистан е трагедия за афганистанците и провал за западните страни. Той също така отбеляза, че трябва да се направят изводи от победата на талибаните над афганистанското правителство, така че това да не се повтаря в други държави.

Подобряването на отношенията с новите власти в Кабул не трябва да се счита за признаване на талибанското правителство, според Борел. Това е необходимо. Според ръководителя на европейската дипломация ЕС ще увеличи четворно хуманитарната помощ за Афганистан, ако талибаните зачитат правата на човека на тяхна територия.

Сн. Lenta.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук