5.2 C
София
петък, декември 2, 2022
НачалоЕвропейски хроникиЕС готви нов пакет от санкции срещу Беларус

ЕС готви нов пакет от санкции срещу Беларус

Очаква се министрите на външните работи на ЕС да обявят нов пакет от санкции срещу Беларус на днешното си заседание в Люксембург. Някои от тях са свързани с принудителното приземяване на полета на „Райънеър“ и ареста на журналиста Роман Протасевич и приятелката му София Сапега.

Около 80 души и организации в Беларус вероятно ще попаднат в санкционния списък, твърди източник от ЕС. Едва ли обаче няма да се стигне до дебатираните ограничителни мерки, насочени срещу конкретни икономически сектори, тъй като според запознати, това е по-трудно заради сложните правни текстове в тази насока. Министрите ще разговарят с лидера на опозицията Светлана Тихановска на работна закуска преди заседанието.

Съветът ще обсъди и актуалната обстановка в Ирак в рамките на предстоящите през есента парламентарни избори там. Предвидена е среща с министъра на външните работи на страната Фуад Хюсеин в рамките на работен обяд. Латинска Америка и Карибите ще бъде друга тема на вниманието на съвета. България ще бъде представена от министъра на външните работи Светлан Стоев.

По-рано германският външен министър Хайко Маас призова за налагане на широки икономически санкции срещу Беларус, предаде АФП. 

„Допълнителните санкции са неизбежни“, заявява Маас в интервю за вестник „Ди велт“. Той смята, че трябва да бъдат удължени санкциите срещу някои сектори на икономиката на Беларус, като например енергийния сектор.

Страните от ЕС вече предприеха наказателни мерки, засягащи отделни представители на властта в Минск, припомня АФП. Европейски дипломат заяви по-рано пред агенцията, че готвените нови санкции целят да „ударят режима на президента Александър Лукашенко в портфейла“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments