7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоЕвропейски хроникиЕС - единен в подкрепата си за Украйна, но твърде разделен как...

ЕС – единен в подкрепата си за Украйна, но твърде разделен как да бъде осъществена

Година след руската инвазия, ЕС е единен в подкрепата си за Украйна, но твърде разделен как да бъде осъществена тя и също толкова трудно стига до компромиси по санкциите срещу Русия. Последното доказателство е непостигнатото съгласие вчера между страните-членки по 10-ия санкционен пакет, съобщава БНР.

„Ако Путин се стремеше да раздели ЕС, да отслаби НАТО и да пречупи международната общност, то той постигна точно обратното. Ние сме по-единни от когато и да било и ще удържим на тази война, която, ясно е, ще спечелим. Обединени сме и ще останем обединени“ – председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен повтаря тези думи непрекъснато под една или друга форма от началото на войната. Същото послание се възпроизвежда като ехо от страните членки след всяко заседание на техните лидери, но зад това ехо ситуацията изглежда по-различно.

Разделението идва, когато се заговори по две теми – санкции срещу Русия и доставка на оръжия за Украйна. Първото избива с всеки нов санкционен пакет, включително и с последния десети, засега все още несъществуващ. Особено в частта енергетика. И особено от страна на Унгария.

„Сега се появи идеята за ембарго и санкции върху нефта, без да се даде отговор на въпросите, свързани със сигурността на енергийните доставки за Унгария. Ситуацията, в която се намираме, е трудна и е създадена от Комисията. Отговорността днес да не се постигне споразумение е изцяло нейна. Енергетиката е сложен въпрос и първо изисква решения, след това санкции. Досега подходът в първите пет пакета беше точно обратният – първо санкциите и после започвахме да мислим за последствията и да търсим решения„, гласи критичната позиция на унгарския премиер Виктор Орбан.

Опасенията на унгарския премиер, изречени в края на май обаче са допълнени едва три дни по-късно от нова претенция, която трудно може да бъде обяснена със сериозни последствия за страната му – от санкционния пакет да бъде изваден патриарх Кирил, сочен като един от идеолозите на войната в Украйна. Стъпка, продължаваща като поведение и спрямо последния санкционен пакет, от който Орбан поиска изключването на четирима души. С което ни оставя за домашно да търсим отговора на въпроса с какво присъствието им в него би застрашило сигурността на Унгария.

България се постави в същата орбита и със същите аргументи. Президентът Румен Радев:

„Ние не можем да приемем санкция в ядрената енергетика, защото това ще повлияе пряко върху нашата ядрена енергетика. Няма как да се случи. Ако се наложи, ще наложим вето.“

Неохотата за оказване на оръжейна помощ за Украйна също оказа особено влияние върху укрепването на българо-унгарските отношения:

Това е кръвопролитна война. Все по-рядко чуваме гласове за мир. Чуваме само гласовете на оръжията. Чуваме само призиви за победа, без някой да може да дефинира какво означава победа.“

Така двете страни се оказват най-големите миролюбци в ЕС и дори надминават традиционно неутралните Финландия и Швеция, които вместо да размахват гълъба на Пикасо, подадоха молба за членство в НАТО. Нещо повече – Финландия обяви, че ще достави танкове „Леопард“ на Украйна още преди де факто да е станала част от Алианса. Ястреб, наистина, на фона на членките от десетилетия България и Унгария.

Геополитическите реалности обаче са далеч по-сложни и излизат от рамките на ЕС. Протоколите за присъединяване към НАТО на Финландия и Швеция не са ратифицирани не само от Унгария. Турция намери повод да поиска своето, преди да пусне двете страни в Пакта, а именно, да й върнат, по думите й, между 100 и 130 терористи, намиращи се на тяхна територия. Алъш-веришът по естествен път взе връх и за пореден път геополитическото решение стана заложник на интересите на друга страна-членка.

Когато две големи сили, при това на един континент, си разменят удари, никой не остава неуязвим. Но все още нито една от страните не е уцелила ахилесовата пета на противника си. Русия не успя да смаже ЕС чрез спирането на енергийните доставки, а Съюзът все още не я е докарал дотам, че икономиката й да рухне до степен да спре войната. „Санкциите работят“, твърдят от Брюксел, но тутакси добавят, че за реалния им резултат трябва време. Колко – засега остава загадка. Но не е загадка това, че краят съвсем не се вижда – нито като дата, нито като резултат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments