16.2 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
НачалоЕвропейски хроникиЕС е готов да осигури съдействие на Украйна след взривяването на стената...

ЕС е готов да осигури съдействие на Украйна след взривяването на стената на язовира „Нова Каховка“

ЕС е готов да задейства механизма за гражданска защита в подкрепа на Украйна след взривяването на стената на язовира „Нова Каховка“. Това се посочва в съвместно изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и еврокомисаря по действията при кризи Янез Ленарчич.

Руските удари по украинска гражданска инфраструктура достигнаха невиждано равнище днес. ЕС осъжда тези действия най-категорично. Това представлява ново измерение на руските зверства и може да бъде нарушение на международното право, се посочва в изявлението. Отбелязва се, че изтичането на водите на язовира създава заплаха за работата на Запорожката АЕЦ, а това е в нарушение на договореностите с Международната агенция за атомна енергия и е безотговорно и напълно неприемливо.

Поддържаме връзка с украинските власти, за да осигурим незабавна помощ от ЕС. Европейският център за съгласуване на действията в извънредни ситуации следи обстановката. Украйна може да поиска помощ от ЕС, готови сме да посрещнем всякакви непосредствени нужди, включително за осигуряване на храна и питейна вода, допълват Борел и Ленарчич.

Те добавят, че ударите по основна гражданска инфраструктура може да се оценят като военни престъпления. Двамата посочват, че ЕС е решен да подведе под отговорност всички ръководители, извършители и съучастници във военни престъпления.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments