9.2 C
София
понеделник, май 16, 2022
НачалоЕвропейски хроникиЕС е разработил план за покупка на руски газ без нарушение на...

ЕС е разработил план за покупка на руски газ без нарушение на санкциите си

Европейският съюз е разработил решение как да внася руски газ, без да нарушава европейските санкции и да изпълнява искането на Русия да се плаща в рубли. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Според сведенията на изданието, на закрито заседание в петък Европейската комисия (ЕК) е информирала страните-членки на ЕС, че новите насоки ще изяснят, че компаниите могат да откриват сметки в „Газпромбанк“, като същевременно трябва да извършват плащания в долари или евро и да декларират, че с това те считат задълженията си по договора за изпълнени. Ако тези условия са изпълнени, регулаторът няма да разглежда действията на компаниите като нарушение на санкциите.

На 31 март руският президент Владимир Путин подписа указ, който от 1 април определя нов ред за заплащане на доставките на руски газ от купувачи от „неприятелски“ страни. Такива държави трябва да прехвърлят средства в чуждестранна валута към Газпромбанк, която ще купува рубли на борси и ще ги превежда по специални рублови сметки на вносителите. В същото време Русия ще продължи да доставя газ в обеми и на цени, фиксирани в предишните договори. Европейската комисия обяви, че плащането за доставки на газ в рубли е нарушение на съществуващите споразумения, повечето страни на официално ниво заявиха, че няма да плащат в руска валута.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments