1.2 C
София
събота, февруари 4, 2023
НачалоЕвропейски хроникиЕС забранява и малките шампоани в хотелите

ЕС забранява и малките шампоани в хотелите

ЕС може да забрани малките хотелски тоалетни принадлежности и кутиите за храни за еднократна употреба в борбата срещу пластмасовите опаковки, съобщи Евронюз. Предложението е част от Европейската зелена сделка.

В Европа всеки човек произвежда средно почти 180 кг отпадъци от опаковки всяка година. Именно опаковките са един от основните проблеми, като представляват 40% от пластмасите и 50% от хартията, използвана в ЕС. Ако не бъдат предприети действия, отпадъците от пластмасови опаковки могат да се увеличат с 46% до 2030 г., твърди ЕК.

Преразглеждането на законодателството цели всички опаковки да бъдат годни за повторна употреба или за рециклиране до 2030 г. Съгласно новия закон някои ненужни опаковки ще бъдат забранени, включително тези за еднократна употреба за храни и напитки, които се ползват в ресторанти и кафенета, опаковки за еднократна употреба за плодове и зеленчуци, миниатюрни бутилки от шампоан и други принадлежности в хотели. На потребителите ще бъде дадена възможност за многократни опаковки в ресторанти и кафенета с определен размер.

До 2030 г. предложените мерки ще намалят емисиите на парникови газове от опаковките с почти една трета – намаление, равностойно на годишните емисии на Хърватия. Потреблението на вода пък ще бъде намалено с 1,1 млн. куб. метра.

Все още не е обявено кога забраната ще влезе в сила – предложението трябва да бъде ратифицирано от ЕП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments