ЕС налага санкции на Ердоган ?

0

Двадесет и седемте се споразумяха за ограничителни мерки срещу Турция.Принципът беше потвърден, но в съответствие с навика си Европейският съюз отложи по-голямата част от проблема за по-късно. Три последователни проекта и след дълги часове на обсъждане в Европейския съвет, в нощта срещу петък на 11 декември, решението по отношение на Турция е : ограничителни мерки заради операциите по проучване на газ в кипърските и гръцките води на Средиземно море, пише le monde.
Държавните и правителствени ръководители по принцип трябва да изпълнят заплахата: ако режимът на Анкара не спре своите „провокации“, „агресивната си реторика“ и ако продължи военноморски мисии, това ще бъде санкционирано. „Каквито и изявления да са били направени през последните няколко дни или седмици, Турция не е проявила интерес към диалога“, каза френски източник.
В четвъртък обаче първа кръгла маса потвърди, че тази гледна точка далеч не е единодушна. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от своя страна заяви в навечерието на срещата в Брюксел, че „всъщност не се притеснява“. Той за пореден път разкритикува неспазването от страна на Европа на нейните „обещания“ от началото на преговорите за присъединяване през 2005 г. и се позова на подкрепата, оказана му от европейските страни, която той определи като „честна“.
По този начин той определи, без да ги назовава, Унгария и България, които не желаят да застрашат добрите им търговски отношения с Анкара. Тези две страни, подобно на Полша, също отказват приемането на мигранти и поради това се застъпват за поддържането на споразумението, сключено от Европейския съюз (ЕС) с Ердоган през 2016 г. за спиране на преминаванията към Европа и организира завръщане от Гърция. Малта, Италия и Испания също са предпазливи по отношение на запазването на своите търговски, енергийни или военни връзки.
Сн. Le monde

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук