13.5 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоЕвропейски хроникиЕС наложи санкции на четирима, свързани с потушаването на протестите в Иран...

ЕС наложи санкции на четирима, свързани с потушаването на протестите в Иран след смъртта на Махса Амини

Ден преди първата годишнина от смъртта на младата Махса Амини, Европейският съюз добави четири ирански представители към списъка си с лицата, на които са наложени санкции във връзка с потушаването на протестите в Иран, предаде Франс прес.

От началото на репресиите 27-те страни от ЕС вече са наложили забрана за издаване на визи и замразяване на активи на 170 ирански граждани, дружества и агенции. Един от четиримата е командир на Революционната гвардия, двама са регионални полицейски началници и един е началник на затвор.

Четири затвора, новинарска агенция, свързана с Революционната гвардия, и Висшият съвет за киберпространството – органът, отговарящ за наблюдението на интернет, също бяха включени в черния списък.

Махса Амини, 22-годишна иранска кюрдка, умира на 16 септември 2022 г., след като е арестувана от нравствената полиция за неспазване на строгите ислямски правила за облекло. Смъртта ѝ доведе до месеци на протести, потушени с кръвопролития и арести, но движението „Жена, живот, свобода“ продължи под различни форми и изглежда е едно от най-големите предизвикателства за иранските власти след революцията от 1979 г., посочва БТА.

В съвместна декларация 27-те страни от ЕС „потвърдиха отново твърдата си подкрепа за основните права и стремежи на иранските жени и мъже“. „Продължаваме да проучваме всички възможности, с които разполагаме, във връзка с всички въпроси, които ни безпокоят“, добавиха те.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments