ЕС обвини Русия, че е развихрила „верига от конфликти“ по границите си

0

Европейският съюз обвинява Русия, че е развихрила „верига от конфликти“ както в непосредствена близост до границите си, така и далеч извън тях. Това заяви ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на реч в Европейския парламент, която беше излъчена в неговия Twitter.

Мишел подчерта, че ЕС често реагира на някои стъпки на Москва, вместо да предприема превантивни действия. В тази връзка ръководителят на Европейския съвет призова страните от съюза да решат какво искат от Русия и в съответствие с това да определят стратегически цели за отношения с Москва.

И така, в основата на такава стратегия Мишел предложи да се изложат пет принципа. Те включват прилагането на Минските споразумения, укрепването на отношенията на ЕС с източните му партньори, укрепване на устойчивостта на Европейския съюз, селективно сътрудничество с Русия по въпроси от интерес за ЕС, както и осъществяването на междуличностни контакти и подкрепа за гражданско общество в Русия.

По-рано заместник-ръководителят на руското министерство на външните работи Александър Грушко заяви, че отношенията между Русия и Европейския съюз са достигнали нулева точка. Според дипломата настоящата ситуация противоречи на дълбоките интереси на самите европейци. Грушко подчерта, че отношенията между европейската и руската страна станали „заложници на политическото решение на ЕС да ги свърже с изпълнението на споразуменията от Минск“.

Сн. Lenta.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук