11.8 C
София
неделя, май 1, 2022
НачалоЕвропейски хроникиЕС обещава убежище за руски войници, които сложат оръжие

ЕС обещава убежище за руски войници, които сложат оръжие

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова руските войници, изпратени в Украйна, да сложат оръжие в замяна на убежище в ЕС. Мишел говори пред пленарната зала на Европейския съвет в Страсбург.

„Това не е специална операция, това са военни престъпления. Ние гледаме нещата право в очите. Трябва да има сурови последствия за извършителите“, подчерта Шарл Мишел като припомни трагедията в Буча:

„Имам послание към руските войници на бойното поле – ако не искате да убивате вашите украински братя и сестри, ако не искате да бъдете престъпници, сложете оръжията, престанете да се биете и напуснете бойното поле. Знам, че някои от вас, уважаеми членове на Европейския парламент, са предложили да се даде убежище на тези руски войници, които няма да се подчинят на руските заповеди“.

„Може сумата от 1 млрд. евро, която отпуснахме за Украйна, да изглежда голяма, но толкова плащаме всеки ден на Путин за доставка на газ и петрол“, подчертана свой ред върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.

„Обявените вчера санкции срещу Русия няма да бъдат последните“, заяви от своя страна председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен:

„Очакваме останалите да спазват нашите санкции или поне да не ги подкопават.  И това беше посланието ни към Китай в петък. Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, Китай има особено задължение за подкрепа на световния мир и сигурност. Никой не може да бъде неутрален, когато е изправен пред такава брутална агресия срещу цивилни“.

Тя подчерта, че Русия не води война единствено срещу Европа, а събитията днес ще определят как ще третираме такива военни престъпления в глобален мащаб в бъдеще. „За това Китай трябва да заеме ясна позиция“, бе категорична тя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments