ЕС подготви план за смекчаване на щетите върху икономиката от санкциите срещу Русия

0

Съюзът  подготвя план за смекчаване на щетите за икономиката от санкции, които общността може да наложи Русия в случай на агресия срещу Украйна. За това  пише  El Pais .

Съобщава се, че санкциите могат да бъдат въведени почти неправилно и в координацията с Лондон и Вашингтон. Мерките ще варират от спиране на всяко икономическо сътрудничество с Москва  до рязко намаляване на търговските отношения, включително вноса на руски газ и петрол , казаха източници . Според вестника възможното въздействие е толкова голямо, че  Брюксел  е подготвил план за смекчаване на щетите, които европейската икономика също така неизбежно ще се понесе.

Предложената инициатива ще бъде обсъдена на закрито заседание на външните министри на ЕС, което ще се проведе в Брюксел под председателя на върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел. Срещата ще бъде предшествана от видеоконференция с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. „Участието на Блинкен показва единството на международната общност по отношение на позицията на Русия и тясната координация между съюзниците“, каза един от европейските дипломати.

Ел Паис учнява още, че според същия този целта на тази среща не се приема при каквито и да е конкретни санкции, което се развива на сценариите и планирането на реакцията, която всяка една от тях може да изисква. Освен това източниците на публикацията се публикуват на възможните случаи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук