22.3 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
НачалоЕвропейски хроникиЕС предлага специален фонд в подкрепа на украинската армия на обща стойност...

ЕС предлага специален фонд в подкрепа на украинската армия на обща стойност 20 млрд. евро

Министрите на външните работи са приели предложението на върховния представител по външната политика Жозеп Борел да бъде създаден специален фонд в подкрепа на украинската армия на обща стойност 20 млрд. евро за 4 години, съобщи Борел след края на заседанието.
В заседанието са участвали онлайн американският държавен секретар Антъни Блинкън и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба. Страните-членки са потвърдили своя дългосрочен ангажимент към отбраната на Украйна, както и че ще правят това колкото е необходимо, каза Борел:
„Предлагаме да се създаде специален фонд в рамките на Европейския механизъм в подкрепа на мира, който да предоставя до 5 млрд. евро годишно за отбраната на Украйна. Механизмът остава същият, тъй като работи много добре и ние ще продължим да го използваме, но като заложим в него специална част“.

Въпросът ще се разисква подробно в края на август на заседанието на министрите на външните работи в Толедо.

„Светът отново е изправен пред продоволствена несигурност, след като Русия обяви, че се оттегля от зърнената сделка и използва храната като оръжие, дори срещу държави, които се колебаят да осъдят кървавите ѝ атаки над Украйна“, каза Борел.

Като подчерта, че тя блокира износа на украинско зърно и бомбардира реколтата на Украйна, той добави:

 

„Обратно на това, което Русия твърди, тя изкарва добри печалби от износа на своето зърно и торове. И те ще стават още повече, след като цените отново се повишат, след като тя погуби сделката и унищожава складовете на украинските пристанища. Смятаме, че международната общност трябва да отговори решително на този целенасочен опит хората по света да бъдат заставени да гладуват, за да печели още пари и да води незаконна война“.

 

Страните членки наложиха санкции и на Иран заради оказваната от страната оръжейна помощ на Русия и Сирия.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments