ЕС разполага с доказателства за 15 000 случая на дезинформация в последните години, дело на Русия

0

ЕС разполага с ясни доказателства за 15 000 случая на дезинформация след 2015 г., за които вината е на Русия, съобщи днес европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Ако информацията е манипулирана, демокрацията не може да работи. Информацията е маслото в двигателя на демокрацията, трябва да бъде качествена. Русия се меси, за да повлияе на дебата в демократичните общества, от години инвестира в дезинформационна индустрия и много повече, отколкото ние инвестираме в противодействието на дезинформацията, посочи той.

Майстори са, хиляди хора работят постоянно в тази посока. Дезинформацията и пропагандата днес са оръжия на Кремъл, нанасят поражения, унищожават възможността на хората да разберат какво се случва. Русия е изградила мрежи за лъжи, подвеждане и дестабилизация, за да подкопае доверието в институциите и това е голяма заплаха за либералните демокрации, които разчитат на информацията, за да направят политически избор, допълни Борел.

По неговите думи Русия полага усилия да наводни информационното пространство с постоянно изменящ се разказ за причините за войната в Украйна, така че накрая хората да изгубят доверие в съобщенията, които получават и повече да не вярват на нищо. Искат да подкопаят доверието в нашите медии и институции. Русия използва информационната манипулация като решаващо военно средство, не изстрелва само ракети, а се стреми да достигне до съзнанието на хората и да повлияе на разбирането им за войната, обобщи той.

Това не е нищо ново, този подход бе измислен от Гьобелс през Втората световна война. Новото са интензитетът, волята и средствата. Гьобелс нямаше интернет и достъп до социални мрежи. Но и днес изричането хиляда пъти на една лъжа води до нейното разпространение със скоростта на светлината, като достига всеки, навсякъде. Призовавам Туитър и собственика на платформата да спазват поетите ангажименти. Имаме нужда от споделяне на данни за работата срещу дезинформацията, заяви Борел.

По неговите думи дезинформационните кампании са набрали скорост при пандемията от ковид, а днес е ясно, че войната не се води само на бойното поле, а и в информационното пространство. В Русия посегателството над свободата на словото и на медиите достигна невиждани размери, както при всеки авторитарен режим. Всеки, който се опитва да каже истината, бива обявяван за „чуждестранен агент“, посочи върховният представител.

Той съобщи, че ЕС ще обособи център за обработка на данните за заплахите, породени от дезинформацията. Предвижда се във всички представителства на ЕС по света да работи специалист по дезинформацията. Много хора по света не знаят английски език, необходимо е да се обръщаме към тях на техния език, отбеляза Борел.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук