0.8 C
София
четвъртък, декември 8, 2022
НачалоЕвропейски хроникиЕС се готви да забрани вноса на руска водка и стомана

ЕС се готви да забрани вноса на руска водка и стомана

ЕС ще забрани вноса на руска водка, хайвер и стомана като част от осмия пакет от санкции срещу Москва заради войната в Украйна. Това пише базираното в Брюксел издание EUObserver, като се позовава на предложението на Европейската комисия, направено в сряда, съобщава „Дневник“.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен обяви, че пакетът от санкции, съдържа и търговски ограничения, но не даде подробности за включените продукти.

Според EUObserver, ще бъде забранен и вносът на руска стомана, дървен материал, а сметките на световния лидер в добив на диаманти – руската компания „АЛРОСА“ – замразени.

Излизащият в Брюксел „Политико“ добавя, че ще се наложи забрана за вноса на полупроводници и някои домакински стоки.

Ще бъде разширен и списъкът на санкционирани лица. Ройтерс писа, че ще бъде направен нов опит за включването на руския патриарх Кирил, което беше блокирано от Унгария. Според EUObserver Комисията предлага забрана за пътуване в ЕС и замразяване на сметките да бъде издадена срещу руския филосов Александър Дугин, певците Олег Газманов и Николай Расторгуев, както и на шефа на концерна „Калашников“ Алан Лушников.

Предвижда се и забрана европейски компании да предоставят архитектурни, инженерни, IT услуги на руски клиенти.

Посланиците на европейските държави в Брюксел ще обсъдят предложението за нови санкции в петък.

Говорител на Европейската комисия заяви, че няма да коментира конкретиката на ограниченията, докато те не бъдат одобрени от държавите членки, за което се изисква единодушие.

Унгария вече предупреди, че няма да се съгласи на нови енергийни санкции. Комисията е предвидила правен механизъм, който да позволи поставянето на пределна цена на руския суров петрол чрез забрана европейски компании да застраховат товарите на танкери, които го превозват, както и сключването на нови договори с „Газпром нефт“, „Роснефт“, „Транснефт“ и др.

Чрез механизма ще може да се приложи договореното от държавите от Г-7 поставяне на пределна цена на руския петрол.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments