ЕС: строги наказания за упорството на Унгария и Полша и провал на британския залог за разделяне на ЕС

0

Държавният секретар по европейските въпроси на Франция Клемент Бон декларира в „Sunday Journal“, че Европейският съюз е готов да представи своя проектобюджет на 1 януари, дори Полша и Унгария да не гласуват за него. Европейският съюз (ЕС) ще изпълни своя план за възстановяване от 25 членове, ако Полша и Унгария продължат да отказват да валидират този проект, както и многогодишния бюджетен проект, френският държавен секретар, отговарящ за Европейски въпроси, Клемнт Бон, в интервю за Journal du dimanche.
„Многогодишният бюджет започва на 1 януари. Ако Унгария и Полша все още отказват да одобряват нещата, каквито са, тогава ще трябва да се намери по-радикално решение с прилагането на 25-членния европейски план за възстановяване“, каза той, цитиран от le monde. „Правно е тромаво, но е възможно. Нашата позиция е ясна: ние няма да жертваме възстановяването или върховенството на закона. „,допълни той. На 16 ноември Унгария и Полша наложиха вето върху приемането на проектобюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. и плана за възстановяване, които заедно представляват 1,8 трилиона евро.Ако Съюзът напредне до 25 вместо до 27, Унгария и Полша ще бъдат строго наказани, припомни Клемент Бон. „Унгарците и поляците знаят това. Това се отнася и за финансирането на кохезионните фондове, предназначени за тях. Те могат да бъдат намалени или забавени, докато бъде гласуван многогодишният бюджет. Те биха загубили няколко милиарда евро. Това не е заплаха, а пряка последица от липсата на нов бюджет, ако те запазят ветото си като цяло. „, посочи още той.
Франция ще наложи вето, ако бъде постигнато споразумение между европейските и британските преговарящи и се окаже, че не е в съответствие с нейните интереси, добави Клеман Бон за Брекзит. „В този тест за суверенитет Европейският съюз трябва да защитава своите интереси и своя модел. Ще го направим. Ако има споразумение, ние ще оценим текста, ще го анализираме“, каза държавният секретар по европейските въпроси. Но ако споразумението не е добро и не е в съответствие с нашите интереси, и по-специално за рибарите, ние, Франция, както всяка държава-членка, бихме могли да наложим вето, закани се Клемент Бон.
Риболовът, с правилата за лоялна конкуренция и механизмът за уреждане на спорове, е една от основните точки на несъгласие, които пречат на двете страни да постигнат споразумение в рамките на един месец от крайния срок 31 декември. „100% достъп до риболовни квоти в морския регион на Обединеното кралство, знаем, че приключи. Но се нуждаем от широк и устойчив достъп“, обясни Клеман Бон. „Британците не могат, от една страна, да искат достъп до целия ни европейски единен пазар, а от друга, да изключат риболова от него. „, посочи той. Според френския държавен секретар позицията на Париж не е изолирана, Европа е единна в исканията си към Лондон и Франция се чувства подкрепена от Германия и нейния лидер Ангела Меркел. „Що се отнася до канцлера, тя иска споразумение, но също така защитава нашите стандарти и познава европейския пазар достатъчно добре, за да познае как германската икономика би страдала от лошо споразумение. Накратко, британският залог за разделяне на Съюза се провали. „, каза Клемент Бон. Преговорите след Брекзит се възобновяват днес в Брюксел.
Сн. Le monde

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук