ЕС ще даде на Армения 2,6 милиарда евро

0

INTERFAX.RU – Европейският съюз ще предостави на Армения финансова помощ в размер на 2,6 милиарда евро, каза Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

„Ние сме до вас и потвърждаваме готовността си да предоставим на Армения финансов пакет от 2,6 милиарда евро за насърчаване на приоритетите на Армения – инфраструктура, дигитална програма, климат, транспорт, демократични реформи“, каза Мишел на съвместен брифинг с  Никол Пашинян в Ереван.

Той обяви намерението на Европейския съюз да се включи по-активно в решаването на проблемите на Южен Кавказ, за ​​укрепване на връзките с региона.

„ЕС иска да покаже участие в региона, да укрепи връзките с регионалните държави, да извърши работа по подготовката за срещата на върха на Източното партньорство. Според него ЕС подпомага работата на Минската група на ОССЕ по уреждането на конфликта в Карабах.

„Ние насърчаваме по-нататъшната работа за установяване на стабилност и просперитет в региона. Надяваме се, че ще бъде възможно да се реши въпросът с военнопленниците, картите на минните полета, демаркацията и делимитацията на границите. Надяваме се, че ще бъде възможно чрез преговори за разрешаване на въпрос за изтегляне на войски от оспорвани територии, за да започнат дискусии за сътрудничество, за транспортни комуникации, които ще допринесат за икономическото развитие. Мирните преговори са важни. ЕС е готов да бъде близо, готов да бъде конструктивен партньор за решаване на проблемни въпроси и популяризира демократичните ценности „, каза Мишел.

Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук