ЕЦБ отприщи нови 600 милиарда долара за стимулиране на европейската икономика

0

Европейската централна банка разширява огромната си програма за печатане на пари със стотици милиарди евро, опит за подпомагане на икономиката, тъй като поредната вълна от коронавирус се разпростира в региона и заплашва да провали крехкото й възстановяване.Централната банка заяви в изявление, че ще увеличи своите покупки на активи с 500 милиарда евро (605 милиарда долара), като общата програма за стимулиране ще достигне 1,85 трилиона евро (2,24 трилиона долара). Също така планира да удължи покупките поне до края на март 2022 г. и да отпусне повече субсидирани заеми на банките, за да стимулира кредитирането. Предприетите днес мерки по паричната политика ще допринесат за запазване на благоприятни условия на финансиране през периода на пандемията, като по този начин ще подпомогнат притока на кредити към всички сектори на икономиката, подкрепяйки икономическата активност и запазвайки средносрочната ценова стабилност “, се казва в изявлението.
На пресконференция президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че пандемията продължава да представлява „сериозни рискове“ за европейските икономики и че подновяването на блокиращите мерки увеличава риска от забавено възстановяване.
„Мерките на паричната политика, предприети днес, ще допринесат за запазване на благоприятни условия на финансиране през периода на пандемията, като по този начин ще подпомогнат притока на кредити към всички сектори на икономиката, ще подкрепят икономическата активност и ще запазят средносрочната ценова стабилност“, се казва в изявлението. Докато производството се държи добре, дейността в сферата на услугите е „силно ограничена“ от увеличаването на процента на инфекции и новите ограничения, добави Лагард. „Необходима е достатъчно степен на парично приспособяване, за да се подпомогне икономическата дейност“, каза тя. ЕЦБ заяви, че „несигурността остава висока“ по отношение на развитието на пандемията и времето за разпространение на ваксините и следователно е готова да коригира инструментите си, за да гарантира, че инфлацията, която в момента е на отрицателна територия, се движи към целта си от 2%.
Банката остави депозитния си процент непроменен при минус 0,5%, а Лагард заяви, че очаква лихвените проценти да останат на текущи или по-ниски нива, докато перспективите за инфлацията се подобрят.
„Въпреки че основните промени в политиката бяха до голяма степен според очакванията, те подчертават ангажимента на ЕЦБ да използва баланса си далеч след края на извънредната здравна ситуация, за да поддържа доходността на облигациите изключително ниска“, каза Андрю Кенингам, главен икономист в Европа в Capital Икономика.
Това е вторият път, в който ЕЦБ разшири своята програма за спешни покупки на пандемия (PEPP), която беше въведена през пролетта, когато коронавирусът обхвана Европа и правителствата наложиха строги ограничения върху икономическата дейност. През юни тя увеличи размера на програмата с 600 милиарда евро (726 милиарда долара).
Въпреки рекордното възстановяване през третото тримесечие икономиката на ЕС остана с 4,2% по-ниска от нивото си от септември 2019 г., според статистическа агенция Евростат. В момента Европа се бори с поредния скок на случаите на коронавирус, което доведе до нови блокировки в големи икономики като Германия, Франция и Италия. И се очаква БВП отново да се свие през четвъртото тримесечие.
„Очаква се втората вълна на пандемията и свързаното с нея засилване на мерките за ограничаване да доведат до подновен значителен спад в активността през четвъртото тримесечие, макар и в по-малка степен от второто тримесечие,“ каза Лагард.
Лагард подчерта значението на това фондът за възстановяване да започне да функционира „незабавно“ и призова страните членки на ЕС да разпределят средствата за „продуктивни публични разходи“. Забавянето на плащанията към силно увредени икономики, включително Испания, Италия и Гърция, ще забави възстановяването им и ще намали ползите, които се очаква да произтичат от широкото разпространение на ваксини, каза Берт Колийн, старши икономист от еврозоната в ING, тази седмица пред CNN Business. Международният валутен фонд очаква икономиката на Европа да се свие със 7% през 2020 г., което е по-рязък спад от САЩ, но по-малко тежък от Обединеното кралство.
Сн. Pixabay

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук