16.8 C
София
четвъртък, юни 8, 2023
НачалоVoayageЖелезниците на Федерация Босна и Херцеговина регистрират увеличен брой пътници, скоро влак...

Железниците на Федерация Босна и Херцеговина регистрират увеличен брой пътници, скоро влак за Загреб

Създаването на сезонната пътническа влакова линия Сараево-Плоче-Сараево, която започна да функционира на 1 юли тази година, напълно оправда очакванията на железниците на Федерация Босна и Херцеговина (ЖФБиХ), предаде за БТА босненската агенция ФЕНА.

Този влак се движи само в петък, събота и неделя, а през юли (пет уикенда) са превозени общо 2102 пътници, съобщиха за ФЕНА от ЖФБиХ.

Цената на еднопосочен билет е 25 конвертируеми марки (KM), а двупосочен за един месец струва 41.40 KM. За превоза по този маршрут важат отстъпки от 30 на сто (студенти, пенсионери, журналисти) и 50 на сто (деца от 4 до 12 години, лица с увредено зрение и техните придружители). Този влаков маршрут ще работи до 11 септември тази година.

През първите шест месеца на тази година ЖФБиХ са превозили 173 688 пътници, което е с 205,23 процента или със 116 784 пътници повече в сравнение със същия период на 2021 г., когато са превозени 56 904 пътници.

Увеличение на броя на пътниците е регистрирано по всички железопътни маршрути (Чаплина-Сараево-Чаплина, Кониц-Сараево-Кониц, Пазарич-Сараево-Пазарич, Сараево-Маглай-Сараево, Сараево-Високо-Сараево, Сараево-Зеница-Сараево) . Една от причините за значителното увеличение на броя на превозените пътници, както посочва ЖФБиХ, е, че пътниците са оценили качеството на услугата, която железниците предлагат, и са започнали да пътуват с влакове, тъй като това е икономически най-изгодната и най-безопасната форма на транспорт.

„Железниците на Федерация Босна и Херцеговина планират да възстановят пътническия железопътен превоз по маршрута Сараево-Загреб с ново разписание. Това, разбира се, ще изисква повторно свързване на Сараево и Баня Лука, за което преговаряме с железопътната администрация на Република Сръбска“, посочиха от железниците на Босна и Херцеговина.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments