13.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоНа фокусЖивотновъдите обмислят да отстъпят държавните си помощи на търговските вериги

Животновъдите обмислят да отстъпят държавните си помощи на търговските вериги

Животновъдите обмислят тази година да отстъпят държавните си помощи и да ги дадат на търговските вериги.

Това съобщи пред БНР Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

„Да си отделим всички субсидии на веригите. Явно те имат големи затруднения, повече от нашите“, заяви иронично Караколев.

Животновъдите разчитат в казуса с „Ел Би Булгарикум“ и ДКК две притеснителни линии. Едната е, че от държавна компания се договаря мляко, което не е с произход България, докато в момента българските животновъди изливат мляко, защото към него няма интерес.

Държавата излива милиони за подпомагане на животновъдството, а се купува мляко от Унгария, да речем. Щом може от Унгария, защо да не може от Бургас, пита Симеон Караколев, който определя ситуацията като „тъжна действителност“.

„Къде е националният интерес в случая? От ДКК надали могат да отговорят. Ако ще купуваш на такава цена, плати я на българските фермери„, призова Караколев.

НОКА управлява най-големия кооператив в България за овче мляко. Можем да им доставим колкото българско овче мляко искат, декларира Караколев и изрази очакване да се свържат с тях, за да започнат преговори те да доставят млякото, „а не да го търсят от чужбина“.

„Един от доставчиците разкри цялата порочна практика на формиране на цените в търговските вериги. Това се случва за първи път. Целия товар в момента го изнасят производителите на суровина и потребителите„, коментира Симеон Караколев в предаването „Преди всички“.

„Важно е държавата да покаже, че иска да се справи с тази порочна практика на формиране на цена, която ограбва както производителите, така и потребителите. Като общество трябва да реагираме по някакъв начин“, категоричен е Караколев.

Според него „държавата на този етап няма инструмент, с който може това да го озапти„.

40% от млечните продукти, които консумираме, не са от българско мляко, отбеляза той. Килограм кашкавал излиза от мандрата на 17 лева с ДДС, а във веригите е 30 и кусур лева с ДДС, допълни председателят на НОКА.

В смяната на ръководството на „Ел Би Булгарикум“ Симеон Караколев вижда „една димка, която се хвърля пред цялото общество“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments