1.2 C
София
събота, февруари 4, 2023
НачалоЕвропейски хроникиЖозеп Борел: Трябва да бъдат доставени танкове на Украйна, въпросът обаче зависи...

Жозеп Борел: Трябва да бъдат доставени танкове на Украйна, въпросът обаче зависи от конкретна държава

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел заяви на влизане на заседанието на външните министри на ЕС, че не трябва да се подценява срещата в Рамщайн миналата седмица, на която са взети важни решения за въоръжаването на Украйна. Запитан конкретно за доставката на танкове „Леопард“ от Германия, която все още се колебае, той отговори:

„Няколко пъти казах, че според мен този тип оръжия трябва да бъдат доставени на украинската армия. Това обаче трябва да се реши от конкретната страна членка и ние сме тук, за да го обсъдим“.

Министрите ще дискутират този въпрос и друга евентуална военна помощ за Украйна с украинския си колега Дмитро Кулеба, но не се очаква конкретно решение на въпроса, нито по 10-ти пакет санкции срещу Русия.

За да бъде определен Ислямският революционен гвардейски корпус като терористична организация, трябва да има съдебно решение в някоя от страните членки, каза Борел. Иран и смазването на протестите също ще бъде на дневен ред на заседанието на външните министри:

„Не можем да кажем на някого „Смятам те за терорист, защото не те харесвам“. Това трябва да стане, когато съдът на някоя от страните-членки направи правно изявление, тоест, издаде конкретна осъдителна присъда. След това можем да работим на европейско ниво“.

Борел изрази надежда, че ще бъде постигнато политическо споразумение да се отпуснат още 500 млн. евро за Украйна по европейския механизъм за подкрепа на мира. Това е 7-ият транш от общо предвидената сума от 3.5 млрд. евро. Засега решението се блокира от Унгария.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments