13.2 C
София
понеделник, май 2, 2022
НачалоНа фокусЗаведенията към властта: От нашето оцеляване зависи и вашето

Заведенията към властта: От нашето оцеляване зависи и вашето

ългарската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изразяват своето притеснение от факта, че дневният ред на правителството и парламента сериозно се разминава с проблемите, пред които е изправен българският бизнес. Това се посочва в позиция на БАЗ и СЗБ, изпратена до медиите.

„Ние ясно съзнаваме, че на километри от границите ни се води война и изразяваме своята съпричастност към всички, засегнати от нея, без значение от националността им. Съгласни сме, че те трябва да получат подкрепа и много наши членове се включват с такава според възможностите си. Но недоумяваме защо на произвола на съдбата са оставени хиляди български предприемачи и стотици хиляди техни служители. Наясно сме, че кризите, ударили човечеството са глобални, но с очите си виждаме как българското правителство и парламент не правят абсолютно НИЩО за поне частичното им овладяване у нас. И виждаме как в останалата част от Европа това не е така. Тече единствено разправия да тръгне ли на някъде българското оръжие, кой кого да надцака за някой важен пост или в чий политически интерес да се извърши т.нар. съдебна реформа. Безспорно важни теми, но настояваме оцеляването на българския бизнес и българските граждани да бъде основен приоритет за държавата“, се посочва в позицията.

Според бранша, сме свидетели на чутовна инфлация, с „ужасяващи цени на ток, газ, горива, галопиращи цени на всичко и липса на каквато и да е предвидимост по отношение дори на утрешния ден“.

„Оборотите ни спадат драстично и често работим дори на загуба, но не можем да си позволим цените в заведенията ни да се вдигат с темпото, с което растат тези в магазините и на борсата, защото покупателната способност на клиентите ни намалява от час на час. Служителите ни, които също са част от икономиката, настояват за повишение на заплатите, защото не издържат на инфлационното темпо. И са прави. Разходите ни са по три, приходите ни – на минус. И това важи не само за нашия сектор, а за почти целия български бизнес. Настояваме държавата да влезе във функцията си и да направи всичко възможно за овладяване на кризите и адекватна подкрепа за най-засегнатите от тях. А не да ни преследва като престъпници и да изменя правилата в движение, за да попълва финансовите си дупки с връщането на вече получената от бизнеса подкрепа“, допълват от БАЗ и СЗБ.

Според заведенията постепенно са изчезнали всички икономически мерки с мотива, че вече COVID-19 няма.

„За спасение от новите кризи не се говори. Имитират се компенсации за тока, които са крайно недостатъчни и въпреки които сметките ни са минимум два пъти по-високи в сравнение с миналогодишните. Уважаеми госпожи и господа управляващи, вземете се в ръце и работете за България и гражданите й! От нашето оцеляване, зависи и вашето“, заявяват още в позицията си представителите на БАЗ и СЗБ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments