Загадъчният свят на френското вино

0

Френското вино е загадъчен свят, свят на субективно мнение , на приливи и отливи на вкуса. За да не се изгубите в този свят се довежда на сомелиерите от парижката изба La Cave du Château . Деймиън дьо Жиронде, директор на La Cave du Château, ни прави обиколка на някои ключови винени области. „Доброто вино трябва да бъде балансирано, безупречно и да отразява региона“, казва той. Така че може би първото нещо, което трябва да се отбележи, е, че френското вино е етикетирано от региона си.
БОРДО, как без Бордо!
Килим от красиви лозя и хиляди замъци, Бордо е световната столица на виното със своите престижни Grand Crus Classés – класификация, която Император Наполеон III е поискал през 1855 г. за петте най-добри вина от Бордо. Регионът е възхваляван заради плътните си, деликатни червени вина и е дом на най-добрите в света Мерло, Каберне Фран и Каберне Совиньон.Лозята тук са разделени на няколко категории: Médoc; Либурн; Entre-Deux-Mers, Graves и Sauternes; Бордо и Бордо Суперие; Côtes de Blaye и Côtes de Bourg. Левият бряг е до голяма степен известен със своите вина Каберне Совиньон, докато десният бряг с неговото Мерло .Сортовете грозде на известните в региона червени са Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Carmenère и Malbec, а за белите вина: Sauvignon, Sémillon и Muscadelle.
БУРГУНДИ
Богатата история на лозарството тук датира от римляните и е вплетена в гоблена на императорска Франция. Разделен на пет лозарски области: Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise и Mâconnais, Бургундия . Произвежда се предимно Пино Ноар и Шардоне. Червените вина са склонни да бъдат богати на вкус, плодови,а белите са свежи и земни.
Долината на Лоара
Домът на световноизвестния Сансер и много пищни замъци, долината на Лоара произвежда най-голямо разнообразие от винени стилове в цяла Франция и е вторият по големина производител на пенливи вина след шампанското. Неговият буен и разнообразен пейзаж предлага освежаващи вина като Chenin Blanc, Sauvignon Blanc и Cabernet Franc. Простирайки се на повече от 100 километра по река Лоара, регионът е разделен на три ключови области: горната, средната и долната Лоара (последната е повлияна от близостта до Атлантическия океан) и в момента се радва на винен ренесанс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук