3.9 C
София
петък, октомври 29, 2021
НачалоУ насЗадължителната паспортизация на сградите отпада, МРРБ предлага още промени

Задължителната паспортизация на сградите отпада, МРРБ предлага още промени

Премахва се задължителната паспортизация на апартаменти и къщи. Това обяви служебният министър Виолета Комитова. И обяви нови промени в Закона за обществените поръчки.

Регионалното министерство вече е отменило спорната наредба, задължаваща всички собственици на апартаменти или къщи да ги паспортизират, дори да нямат намерение да извършват строителни промени по сградите.

„Тази безсмислица ние я премахнахме много бързо, като отменихме това задължение на гражданите до 2024 г. непременно и задължително да направят това безсмислено действие, всички да извадят по 1000 лв. Така считаме, че с тази наредба за паспортите сме приключили“, заяви Виолета Комитова, служебен министър на МРРБ.

За 1 г. е спряна и наредбата за достъпна среда, която задължаваше проектанти и строители да изграждат монофамилни сгради, в които всяко жилище трябва да е пригодено за хора с увреждания като по-широки бани, коридори и стаи.

С промени в Закона за устройство на териториите Регионалното министерство предлага общините автоматично да придобиват до 6 метра от имотите на новостроящите се сгради, за да може успоредно с тяхното изграждане те да строят улици, тротоари и канализация.

Досега общините трябваше да чакат тези терени да им бъдат дарени от собствениците на имоти, за да започнат да изграждат улична инфраструктура. От това страдаха и съседите на новостроящите се сгради.

„Те не можеха да си направят тоалетна, не могат да си направят лятна кухня или каквото и да е било в техния имот,затова , защото общината не е придобила улицата в пълния размер по предвидената регулация“, каза арх. Влади Калинов- директор на ДНСК.

За да се спре корупцията при големите инфраструктурни проекти се предлагат чрез промени в Закона за обществените поръчки да се прекрати строителния инженеринг, при който проектирането и строителството са в една процедура. Комитова даде пример как се оскъпява строителството.

„Проектантът начертава чертежите, направил си е изчисленията и казва – на този път изкопите ще бъдат 1000 кубика. Строителят казва – напиши 28 хил. кубика. В този механизъм се получава едни скрит начин за оскъпяване на строителството 3,4,5 пъти“, поясни министър Виолета Комитова.

Допълнително ще се затегнат правилата за прокарване на ток, вода и канализация до преместваемите обекти по улиците, за да не се повтаря инцидента от миналата зима, при който оголен кабел в шахта уби момче на бул. „Aкад. Иван Евстратиев Гешов“ в София.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments