Заев заминава за Брюксел

0

Премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев заминава за Брюксел, където ще се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Очаква се да бъде повдигнат въпросът за неотдавнашните изявления на еврокомисаря по разширяването Оливер Вахеджи, който каза, че е възможно да се разделят Македония и Албания в процеса им за присъединяване към ЕС, пише скопското електронно издание “МКД“.

В изявлението си пред Euronews Вархели заяви, че Брюксел може да възобнови преговорите с Албания за членство в ЕС дори в момент, когато преговорите с Македония са в застой поради българското вето. „Ако отново срещнем трудности със Северна Македония, което означава, че не сме успели да убедим България и Северна Македония да намерят съвместно решение, тогава въпросът е дали можем да продължим напред само с Албания.“ „И ще трябва да разгледаме този въпрос.“ Същия ден германският държавен министър за Европа Михаел Рот и словашкият външен министър Иван Корчок направиха изявления, призоваващи за бързо започване на преговори с двете страни.

След изявлението на Вархели, базираният в Брюксел портал Politico съобщи, че идеята за разделяне на Македония и Албания по пътя им към ЕС е предизвикала безпокойство сред длъжностни лица и дипломати и че няма подкрепа за идеята, което се прокарва от комисаря по разширяването Оливер Вархели . Politico пише, че Вархели дори е изпратил „нон-пейпър“ на външните министри преди срещата им в понеделник със съвет да се разгледа и този вариант. Но тази опция не беше подкрепена от никого на последната среща на посланиците на ЕС.

Министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи също изрази позицията си по този въпрос в събота, като вярва, че Македония и Албания няма да бъдат разделени по пътя към ЕС, че това е „грешен дебат“ и че страната му не трябва да се отказва от възможността да проведе междуправителствена конференция през юни и да започне преговорите с ЕС. „Преди всичко мисля, че публичният дебат е погрешен. Това не е въпрос дали Албания ще започне преговори или не, това е проблем на Албания. Задаваме въпроса дали ние да започнем преговори, вярвайки, че сме изпълнили всички критерии, дори сме ги преизпълнили – както политически, така и икономически, но и по отношение на транспонирането на европейското законодателство. Ето защо тази въображаема стена за започване на преговори не само се превърна в символ на европейските ни стремежи, но се превърна в тест за доверието в ЕС“, каза Османи. Той добави, че има политическо решение за започване на преговори на Македония с ЕС и че проблемът с България може да бъде преодолян с бъдещото служебно правителство на България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук