Заев и Пендаровски не почетоха паметта на Гоце Делчев

0

Във вторник Северна Македония отбеляза 118-тата годишнина от смъртта на Гоце Делчев, но ръководителите на държавата – премиерът Зоран Заев и президентът Стево Пендаровски – не отидоха лично до гроба на революционера в църквата „Свети Спас“ в Скопие, пише вестник „Слободен печат“. Правителствената делегация се състоеше от министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски, министъра на културата Ирена Стефоска и министъра на финансите Фатмир Бесими, а делегацията от кабинета на Пендаровски беше водена от генералния секретар Миле Бошняковски. Цветя на гроба поднесоха заместник-председателя на парламента Горан Мисовски и народните представители Даниела Маркоска и Велика Стойкова Серафимовска, както и сдружения и граждани.

„Честването на годишнината от смъртта на Гоце Делчев, като знаменосец на македонската революционна борба, е и празник на ценностите, които той защитаваше в борбата за свобода и македонска държавност“, гласи правителствената пресслужба в съобщение по повода. Премиерът Заев присъства на 115-годишнината от смъртта на Гоце Делчев през 2018 г. и два пъти се поклони с българския премиер Бойко Борисов по време на съвместните чествания на Илинден, през 2017 и 2019 г. Веднъж президентът Пендаровски отдаде почит в гроба на революционера миналия септември, заедно със словенския президент Борут Пахор. Делегацията на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ беше водена от генералния секретар Георгия Сайкоски, който подчерта, че Делчев е македонски, а не български революционер.

„Знаем, че Гоце Делчев беше човекът с хората от революционната организация, който направи революционно огнище във всеки македонски дом. От това, което знаем и анализираме, виждаме, че той се е борил за независима, суверенна Македония. Не съм чел да е направил нещо за българската държава“, каза Сайкоски. „Слободен печат“ отбелязва, че „през изминалите години България се опитва да наложи своите възгледи за историческата роля на Делчев, за когото се водят безуспешни дискусии в Комисията за исторически и образователни въпроси“ и почва, че „Делчев е една от най-важните фигури в историята на Македония, която се бори за освобождението на Македония от турско владичество и загива на 4 май 1903 г. в село Баница. Тленните му останки се съхраняват в Баница до 1917 г., когато са пренесени в Ксанти, а след това в София. На 11 октомври 1946 г. те са преместени в църквата „Свети Спас“ в Скопие“. По случай юбилея, в сряда Македонската филхармония ще проведе концерт под диригентската палка на Христо Христов от България. Репертоарът включва произведения на Григ, Хендел, Маскани, Моцарт, Сибелиус, Вагнер, Офенбах и Бизе.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук