20.7 C
София
сряда, юни 7, 2023
НачалоПо светаЗаев обвини България в нарушаване на Договора за добросъседство

Заев обвини България в нарушаване на Договора за добросъседство

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю пред македонския „Фокус“, че България нарушава откровено 2-ри член от Договора за приятелство и добросъседство между двете държави. Все пак министър-председателят на югозападната ни съседка отбеляза, че споразумението е много успешно и за първите две години са договорени пет исторически личности и три исторически периода, които сега отбелязваме заедно. „Договорите са задължение на двете страни, които ги подписват. Не ни е работа да изпълняваме това, което е наше задължение. По-успешни сме от всяко друго споразумение, постигнато в съвременна Европа. Ето, например, на нечии исторически комисии им трябваха 20 години, за да стигнат до решение. „През първите две години успяхме да се договорим за пет исторически личности и три исторически периода и да ги отбелязваме заедно“, заяви Заев.

„Историята трябва да се решава двустранно и да се обсъжда от експерти и историци, въпреки че историята е динамична наука и всеки има право на различни възгледи, аргументи и доказателства за тяхната автентичност. Очакваме отговорност и от другата страна, тъй като те имат задължение в Договора за непрекъсната подкрепа и съдействие на РС Македония. Ясно заявих, че България откровено нарушава член 2 от Договора. Те винаги изразяват недоволство от прилагането на споразумението, но не бива да забравяме, че страната ни премина през референдум, промяна на Конституцията и след това дойде пандемията“, обяснява македонският премиер, като посочва, че Скопие може и да е подписало документ за обща история с България, но то има такава с целите Балкани. „Мога да кажа само моето мнение. Но, знам, че съм министър-председател с голяма отговорност и чест и знам къде са нашите червени линии и какви са те и че нито аз, нито каквото и да било друго правителство или Съюзът можем да променим нещата, за които не може да се разговаря, камо ли да се променят. Говоря за нашата идентичност и език. Намерихме креативни решения на въпроса с името и можете да видите, че имаме не само приятел в южната съседка Гърция, но и стратегически партньор и един от най-големите поддръжници и инвеститори“, продължи Заев.

Запитан дали някое от изявленията му дава възможност на България да повярва, че историята може да бъде ревизирана, Заев отговори: „Правите неправилни твърдения. Подписахме, че имаме обща история между двете нации и трябва да бъдем ясни тук. Целите Балкани имат обща история. Ние имаме своя собствена история, но и обща. Дали османското робство не е обща история както за нас, така и за България? Римската империя не обхващаше ли целия регион? Ето защо днес празнуваме общи личности като цар Самуил, св. св. Кирил и Методий, Климент и Наум Охридски. Винаги съм знаел точно и ясно какво казвам и никога изявленията ми не са били необмислени, но те бяха открити и честни изявления“. Заев също твърди, че не предизвиква, а решава проблеми, с пълна защита на националните и държавните интереси. „Политиците решават проблеми и осигуряват условия за решаване на проблеми. Имахме политици, които замитаха проблемите под килима. Най-лесно е да заобиколите проблема и да не коментирате нищо. Тук ще го оставите на историците, другаде на експертите в образованието или културата, а страната ни се изпразва и младите хора бягат. Досега не съм нанесъл никакви щети на държавните и националните интереси, а напротив, не само съм ги запазил, но и съм ги потвърдил и препотвърдил, както за македонски език и идентичност, които са вписани в личната карта на Република Македония в ООН и вече никой не ги оспорва, защото това е най-голямата организация в света. Утвърдих се като човек, който решава проблеми, а не като такъв, който ги предизвиква, както правеха много от нашите политически опоненти в миналото. Поемам пълната отговорност за своите действия и политики, тъй както обирам лаврите на успехите. Днес държавата ни е уважавана повече от всякога. Това е най-голямото потвърждение за това какви сме и какви политики провеждаме. Но за мен най-голямото потвърждение са последните парламентарни избори“, заяви Заев в интервюто за македонския „Фокус“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments