18.8 C
София
неделя, май 1, 2022
НачалоНа фокусЗакриването на спецсъдилищата - във фокуса на работата на депутатите

Закриването на спецсъдилищата – във фокуса на работата на депутатите

Закриването на специализирания наказателен съд и изборът на управител на Българската народна банка влизат в седмичната програма на парламента.

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси подкрепи на второ четене да се закрият Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и Апелативната специализирана прокуратура.

С разпоредбите се определят правомощията на съответната колегия на ВСС да разкрие съдийски, прокурорски и следователски длъжности.

„Продължаваме промяната“ предлага съдийската колегия на ВСС да приеме решение за разкриване на длъжности на съдии и съдилища по квоти.

Срещу квотния принцип възразяват от ГЕРБ-СДС и от „Възраждане“.

Депутатите започват работа и с промените на второ четене в Закона за здравното осигуряване. Те се отнасят за лицата, които имат статут на предоставена временна закрила в България.

Получилите такъв статут бежанци ще имат същите права като здравно осигурените българи. Така нашата страна ще поеме безвъзмездно здравните осигуровки на бежанците, които имат временна закрила у нас.

Промяната ще важи и за всички бежанци, не само за идващите от Украйна, като им дава право на временна закрила на хуманитарен статут в рамките на една година.

В петък е и изборът на управител на БНБ. От „Има такъв народ“ обявиха, че не са готови на компромис и няма да оттеглят кандидата си Любомир Каримански, а номинираният от ПП Андрей Гюров заяви, че ще оттегли официално своята кандидатура.

Премиерът Кирил Петков призова да се изчака.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments