Заменете спорта? Колко калории се изгарят по време на секс?

0

Според научните данни сексът подобрява здравето по същия начин като спорта: подобрява имунитета, предпазва от инфаркти и инсулти и значително намалява риска от преждевременна смърт. За това дали редовното правене на любов може да замени пълноценната физическа активност – в материала на РИА Новости.

Любовта побеждава смъртта

Тези, които правят секс поне веднъж седмично, са по-склонни да оцелеят до дълбока старост. Проучванията показват, че те имат по-добра имунна функция и по-ниски нива на стрес. Всъщност по време на интимност тялото произвежда допамин, ендорфин и окситоцин – вещества, които създават усещане за щастие.

Освен това сексът произвежда един вид подмладяващ ефект – тези, които водят активен интимен живот, обикновено изглеждат с няколко години по-млади от своите връстници, склонни към въздържание. И както установиха учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис (САЩ), те живеят много по-дълго.

Според техните изчисления един полов акт на седмица намалява риска от преждевременна смърт почти наполовина. Шансовете да умрат от сърдечни заболявания са намалени с 21 процента, от рак с 69 процента и от всяка друга болест с 48 процента.

Секс вместо тренировка

Всичко това в много отношения е подобно на това как редовната спортна дейност влияе на здравето. По време на полов акт калориите винаги се изгарят, така че идеята за заместване на тренировката не е лоша.

Нещата обаче не са толкова прости.

Учените от университета в Минесота (САЩ) бяха първите, които се замислиха за количеството енергия, изгорена по време на секс през далечната 1984 година. Те измерват телесните показатели на десет възрастни мъже преди и непосредствено след интимност с партньори. Оказа се, че за шестминутен полов акт се консумират около 21 килокалории. Приблизително същото количество изгаря при доста ниско спортно натоварване. Това означава, че тези, които искат да се поддържат в добра форма, имат директен път към фитнеса, заключават авторите на работата.

Тридесет години по-късно техният експеримент е повторен от канадски учени. Вярно е, че те изчисляват количеството енергия, изгорена не само при мъжете, но и при жените – общо 21 двойки на възраст от 20 до 25 години са взели участие в проучването. Консумацията на калории по време на секс се записва с помощта на специална притурка, подобна на фитнес гривна.

Анализът на данните показа, че средно един полов акт (това включва прелюдия, самата интимност и времето след него) консумира около 85 килокалории, или 3,6 на минута. В същото време мъжете изгарят повече от жените – съответно 4,2 и 3,1 в минута. Това е повече от половината от енергийната консумация на бягаща пътека. За една минута бягане при средно темпо мъжете изгарят девет, а жените – седем килокалории.

Правилна позиция

Според британски изследователи, като правите секс, можете да изгорите не повече от 210 килокалории на час – както при ходене с бавно темпо. Това не е достатъчно, за да отслабнете и да се поддържате в добра физическа форма.

Подобно мнение споделят специалисти от Харвардското медицинско училище (САЩ). Те измерват сърдечната честота и кръвното налягане на мъжете, чиято средна възраст е 55 години, докато спортуват и интимност. Оказа се, че тренировката изисква повече сила – сърдечната честота на доброволците по време на полов акт е била почти с една четвърт по-ниска, отколкото при бягане на симулатор. А консумацията на кислород – този параметър се ръководи, когато се оценява интензивността на натоварванията – е същата, както при игра на пинг-понг или ходене.

Има обаче доказателства, че броят на изгорените калории зависи от позицията, в която те правят секс. Почти всички експерименти в тази област обаче бяха организирани от производители на фитнес гривни и разработчици на приложения за възрастни, а методите за обработка на данни повдигнаха въпроси от учените.

Въпреки че със сигурност се знае, че по време на интимност се изгаря по-малко енергия, отколкото по време на тренировка. Сексуалната възбуда и полов акт обаче са придружени от отделянето на окситоцин, хормонът на любовта. Той достига своите максимални стойности в човешкото тяло по време на оргазма и непосредствено след него.

Основната функция на това вещество е бързото освобождаване на сперматозоиди при мъжете и свиването на матката при жените, което улеснява сливането на зародишните клетки. Но окситоцинът има и друг „бонус“ – значително намалява приема на калории и подобрява метаболизма. Ако добавите към тези „постсексуални“ ефекти намален риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и голям шанс да живеете по-дълго, тогава ползите от интимния контакт несъмнено са доказани. И в това отношение определено не губят от спорта.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук