8.8 C
София
събота, март 25, 2023
НачалоЗдравословноЗаменете спорта? Колко калории се изгарят по време на секс?

Заменете спорта? Колко калории се изгарят по време на секс?

Според научните данни сексът подобрява здравето по същия начин като спорта: подобрява имунитета, предпазва от инфаркти и инсулти и значително намалява риска от преждевременна смърт. За това дали редовното правене на любов може да замени пълноценната физическа активност – в материала на РИА Новости.

Любовта побеждава смъртта

Тези, които правят секс поне веднъж седмично, са по-склонни да оцелеят до дълбока старост. Проучванията показват, че те имат по-добра имунна функция и по-ниски нива на стрес. Всъщност по време на интимност тялото произвежда допамин, ендорфин и окситоцин – вещества, които създават усещане за щастие.

Освен това сексът произвежда един вид подмладяващ ефект – тези, които водят активен интимен живот, обикновено изглеждат с няколко години по-млади от своите връстници, склонни към въздържание. И както установиха учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис (САЩ), те живеят много по-дълго.

Според техните изчисления един полов акт на седмица намалява риска от преждевременна смърт почти наполовина. Шансовете да умрат от сърдечни заболявания са намалени с 21 процента, от рак с 69 процента и от всяка друга болест с 48 процента.

Секс вместо тренировка

Всичко това в много отношения е подобно на това как редовната спортна дейност влияе на здравето. По време на полов акт калориите винаги се изгарят, така че идеята за заместване на тренировката не е лоша.

Нещата обаче не са толкова прости.

Учените от университета в Минесота (САЩ) бяха първите, които се замислиха за количеството енергия, изгорена по време на секс през далечната 1984 година. Те измерват телесните показатели на десет възрастни мъже преди и непосредствено след интимност с партньори. Оказа се, че за шестминутен полов акт се консумират около 21 килокалории. Приблизително същото количество изгаря при доста ниско спортно натоварване. Това означава, че тези, които искат да се поддържат в добра форма, имат директен път към фитнеса, заключават авторите на работата.

Тридесет години по-късно техният експеримент е повторен от канадски учени. Вярно е, че те изчисляват количеството енергия, изгорена не само при мъжете, но и при жените – общо 21 двойки на възраст от 20 до 25 години са взели участие в проучването. Консумацията на калории по време на секс се записва с помощта на специална притурка, подобна на фитнес гривна.

Анализът на данните показа, че средно един полов акт (това включва прелюдия, самата интимност и времето след него) консумира около 85 килокалории, или 3,6 на минута. В същото време мъжете изгарят повече от жените – съответно 4,2 и 3,1 в минута. Това е повече от половината от енергийната консумация на бягаща пътека. За една минута бягане при средно темпо мъжете изгарят девет, а жените – седем килокалории.

Правилна позиция

Според британски изследователи, като правите секс, можете да изгорите не повече от 210 килокалории на час – както при ходене с бавно темпо. Това не е достатъчно, за да отслабнете и да се поддържате в добра физическа форма.

Подобно мнение споделят специалисти от Харвардското медицинско училище (САЩ). Те измерват сърдечната честота и кръвното налягане на мъжете, чиято средна възраст е 55 години, докато спортуват и интимност. Оказа се, че тренировката изисква повече сила – сърдечната честота на доброволците по време на полов акт е била почти с една четвърт по-ниска, отколкото при бягане на симулатор. А консумацията на кислород – този параметър се ръководи, когато се оценява интензивността на натоварванията – е същата, както при игра на пинг-понг или ходене.

Има обаче доказателства, че броят на изгорените калории зависи от позицията, в която те правят секс. Почти всички експерименти в тази област обаче бяха организирани от производители на фитнес гривни и разработчици на приложения за възрастни, а методите за обработка на данни повдигнаха въпроси от учените.

Въпреки че със сигурност се знае, че по време на интимност се изгаря по-малко енергия, отколкото по време на тренировка. Сексуалната възбуда и полов акт обаче са придружени от отделянето на окситоцин, хормонът на любовта. Той достига своите максимални стойности в човешкото тяло по време на оргазма и непосредствено след него.

Основната функция на това вещество е бързото освобождаване на сперматозоиди при мъжете и свиването на матката при жените, което улеснява сливането на зародишните клетки. Но окситоцинът има и друг „бонус“ – значително намалява приема на калории и подобрява метаболизма. Ако добавите към тези „постсексуални“ ефекти намален риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и голям шанс да живеете по-дълго, тогава ползите от интимния контакт несъмнено са доказани. И в това отношение определено не губят от спорта.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments