31.1 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоVoayageЗамъкът Нойшванщайн или къде се раждат приказките

Замъкът Нойшванщайн или къде се раждат приказките

Замъкът Нойшванщайн, наричан още „Замъкът на лебедовата скала“, е най-известният замък на баварския крал Лудвиг II.

Вълшебната му красота вдъхновява Чайковски да напише „Лебедово езеро“. Дворецът е емблемата на анимационното студио Уолт Дисни.

„Замъкът на мечтите“ е разположен в подножието на Баварските Алпи и предлага „гмуркане“ в света на приказките под звуците на Вагнер.

Той е най-прочутият и най-посещаван замък в света и една от най-известните туристически дестинации в Германия, привличаща ежегодно повече от един милион туристи.

На това място имаш чувството,че приказките оживяват, а вълшебствата се превръщат в реалност.

Външният облик на мистериозния Нойшванщайн бил съобразен с типичния стил на германските рицарски крепости. Идеите за строежа и декорацията са изцяло на краля. Той бил вдъхновен от сказанието за лебедовия рицар Лоенгрин и от сюжетите в оперите на любимия си композитор Вагнер. И през 1869 г. започва строеж на замъка на мечтите си.

В повечето помещения са изобразени сцени от средновековни легенди, а тронната зала е във византийски стил. Тя е вдъхновена от „Света София” в Цариград, днешен Истанбул.

Първоначалната идея е била тук да се поставят Вагнеровите опери. Стенописите в трапезарията са посветени на „Танхойзер“, спалнята – на „Тристан и Изолда“, салонът – на „Лоенгрин“, тронната зала – на „Парсифал“. По ирония на съдбата обаче, самият Вагнер никога не успява да посети замъка.

Строителството отнема 17 години и изисква безкрайно кралско финансиране В него трябвало да има над 360 стаи. По това време обаче все още е бил частично завършен –  едва 14 от стаите са били напълно готови. Но Лудвиг II нямал търпение и се пренесъл да живее там. За жалост, живее в замъка само 170 дни, след което умира мистериозно.

До Нойшванщайн се намира замъкът Хоеншвангау, където Лудвиг II e израснал. Баварският владетел от малък обичал красивата природа. Дълги часове стоял до водите на Лебедовото езеро и мечтаел за приказното творение. Лудвиг искал да съчетае две свои любими неща – природата и красивата архитектура. И претворил мечтата си в действителност.

Хоеншвангау е построен от бащата на баварския крал Лудвиг II – Максимилиан II. Той е в неоготически стил и събира не по-малко туристи.

 

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments