13.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоНа фокусЗаплаха от изгонване тегне над монаси от прочут манастир в Киев

Заплаха от изгонване тегне над монаси от прочут манастир в Киев

В разгара на руското нашествие основният православен манастир в Украйна – Киево-Печорската лавра, попадна в центъра на ново напрежение: украинските власти настояват Украинската православна църква, доскоро подчинена на Московската патриаршия, да го напусне.

„Нямаме никакво намерение да се местим и няма да го сторим“, заяви наместникът на манастира митрополит Павло Лебид във видео, разпространено в понеделник.

Кореспондентка на АФП обаче видя във вторник много коли да отпътуват от комплекса.

Монах с черно расо, представил се като Авел, заяви, че се извозват обемисти предмети, в случай че „стане нещо необяснимо“ и братята бъдат изгонени.

„Тогава ще сме готови. Ето защо откарахме най-тежките неща“, каза Авел. Но добави: „Оставяме повечето си вещи в манастира. Оставаме и самите ние (. . .) и  няма да отстъпваме“.

„Мнозина отци, монаси, просто няма къде да идат. Лаврата е нашият дом. И това решение за нас беше като гръм от ясно небе“, посочи той.

Основана през 11-и век и внесена от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство, Киево-Печорската лавра, извисяваща се над брега на Днепър, е дом на монашеско братство, принадлежащо към клон от Украинската православна църква, подчинен преди войната на Московската патриаршия.

През май обаче, тази църква обяви, че скъсва връзките си с Русия, тъй като руският патриарх Кирил горещо подкрепи руското нашествие в страната.

Но украинското правителство не призна разрива на отношенията им с мотив, че тази църква остава де факто зависима от Москва.

А и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в понеделник я подкрепи с думите, че решението на украинските власти е „неприемливо“.

Що се отнася до руския патриарх Кирил, в събота той осъди „натиска на държавата“ върху тази част от Украинската православна църква, както съобщи неговата пресслужба.

Обиски и санкции

В края на 2022 г. украинските власти извършиха редица обиски в религиозните сгради на тази църква и наказаха духовници заради изразени от тях позиции, сметнати за проруски. Обискирана бе и Киево-Печорската лавра.

В петък украинският министър на културата Олександър Ткаченко обяви, че се прекратява договорът, давал възможност църквата да не плаща наем за заеманата част от манастира.

Решението е взето поради „нарушения в използването на държавно имущество“ от тази църква, уточни министърът в „Телеграм“ без повече подробности.

Според украински медии помещенията трябва да бъдат опразнени до 29 март.

Президентът Володимир Зеленски пък отбеляза, че е необходимо да се защитава „духовната независимост“ на украинците от Москва.

„Няма да позволим терористичната (руска, бел. АФП) държава да запази средства, с които да манипулира духовността на нашия народ“, заяви той във всекидневното си обръщение в неделя вечерта.

В Украйна съществува и друга православна църква, която не е под руско настойничество.

Във вторник минувачи, с които АФП разговаря в Киев, подкрепиха решението за изгонване на монасите от Лаврата.

„Имаме си собствена църква, киевска, също и украински патриарх. Не трябва да имаме нищо общо (с Русия)“, каза 37-годишният Артьом.

Енориашката Марина обаче прикани да бъдат защитени монасите. „Трябва да браним своето духовенство – каза 53-годишната жена. – Готови сме да идем там и да ги защитаваме докрай, на всяка цена.“

Източник: БТА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments