28.5 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоПо светаЗапочва годишната среща на централните банкери в Джаксън Хоул

Започва годишната среща на централните банкери в Джаксън Хоул

Днес започва редовната годишна среща на централните банкери от цял свят в Джаксън Хоул, щата Уайоминг. По традиция тя се провежда под егидата на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, а тази година е посветена на критичните икономически трансформации, съобщава „Бизнес инсайдър“.

Срещата ще продължи до събота (26 август), като тазгодишната тема е „Структурни промени в глобалната икономика“.

Очаква се на събитието в Джаксън Хоул да участват 120 експерта. То играе ключова роля в оформянето на политиките на големите централни банки. Пазарите внимателно наблюдават конференцията, търсейки сигнали за бъдещата посока на паричната политика.

Светлините на прожекторите са насочени и към потенциални дискусии около ключови теми като деглобализацията, зеления преход, изкуствения интелект и държавните дългове.

Очаква се президентът на американската централна банка Джером Пауъл да изнесе реч на конференцията на 25 август, а инвеститорите ще следят за всякакви намеци относно бъдещите решения за лихвите на УФР.

Според анализатори на Банк ъв Америка“ (Bank of America) гуверньорът на УФР може да използва събитието, за да потвърди отново ангажимента си за постигане на целева инфлация от 2 на сто. Ако Пауъл акцентира върху връзката между решенията на УФР и актуалните икономически данни, това може да означава по-мек подход на банката.

При положение, че той изрази комфорт от текущия темп на повишаване на лихвите, пазарите биха приели това като сигнал за потенциална пауза на вдигането на лихвите на заседанието на УФР през септември.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments