Започва инициатива на националния омбудсман за психологическа помощ за учениците

0
Учениците се усещат тревожни и по-малко мотивирани да се върнат в една по-контролирана и стриктна среда, каквато е присъствената форма на обучение, и когато след моя среща с ученици от Столичната професионална гимназия „Княгиня Евдокия“ те ми казаха, че биха се срещнали с психолог, но ако може това да е анонимно, реших още в петък и поставих имейл адрес на сайта на омбудсмана, където деца и родители могат да напишат въпроси към психолози“, каза пред БНР омбудсманът доц. Диана Ковачева за започваща днес инициатива за психологическа помощ за учениците.

Това е кампанията „Синьо лято“, организирана в 12 града на страната, съвместно с местните омбудсмани. Идеята е да се подкрепи психичното здраве на ученици и тийнейджъри. Другата седмица започват тематични приемни, в които психолози ще консултират безплатно всички желаещи семейства и деца, които имат затруднения след Covid изолацията.

Повод за кампанията е продължителното дистанционно обучение, което е довело до трудности с адаптацията към връщането в училище като гняв, раздразнение, страх и тревога.

„Затова и днес започва кампанията, ще записваме деца и родители, те могат да го направят на горещия телефон 0896 760 007, като има информация и на сайта на националния омбудсман и на местните омбудсмани. В София приемните са две, а в страна са разкрити в 11 града“, заяви още в „Хоризонт до обед“ националният омбудсман.Омбудсманът сезира здравния министър, европейския омбудсман и ЕК за проблеми с Covid сертификатите на над 100 000 българи, които са преболедували Covid – 19, но не могат да получат цифрови Covid сертификати на ЕС.  Това е така защото те нямат положителен PCR-тест за това, че са били болни, а само бързи антигенни тестове.„Днес и утре ще състои Съвет на министрите по здравеопазване в ЕС и очаквам д-р Стойчо Кацаров да постави този въпрос. Смятам , че има неравно третиране по отношение на различните категории хора преболедували коронавируса. Защото този сертификат ще могат да получат само ваксинираните хора, тези, които са преболедували и са с установени положителни PCR-тестове, а другите нямат тези права да вземат такъв паспорт и те всеки път, когато излизат от страната, трябва да си правят тестове. Дискриминирани са и хората с антителата. Те се оплакаха до мен, че личните лекари ги съветват сега да не се ваксинират, тъй като това би могло да е опасно за тяхното здраве. Мисля, че това е проява на неравнопоставеност по отношение на тези категории хора. В следващите месеци Европейската комисия трябва да издаде делегирани актове по прилагането на регламента и аз се надявам да бъде обсъден отново този въпрос, затова и помолих здравният министър да го постави въпроса в рамките на Съвета на министрите“, заключи още омбудсманът доц. Диана Ковачева.

Сн. Омбудсман на Република България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук