17.8 C
София
понеделник, май 29, 2023
НачалоНа фокусЗапочва Страстната седмица

Започва Страстната седмица

За православния свят започва Страстната седмица. Дните до Възкресение Христово са наречени Велики и припомнят последните събития от земния живот на Иисус Христос.

Врачанският митрополит Григорий:

„През тази седмица във всеки един ден чрез богослужебните последования ставаме съпричастни и съпреживяваме последните дни на Господ Иисус Христос преди неговото славно възкресение от мъртвите, чрез евангелски четива чрез песнопения ставаме свидетели на едно или друго събитие от земния живот на Христос“.

Страстната седмица е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския спасител Иисус Христос – неговите страдания, кръстна смърт и погребение.

„Седмицата на страданията“ започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича Велик. Тя е и последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата. Според православния календар тази седмица завършва с Възкресение.

Днес на Велики понеделник църковните служби припомнят как Спасителят е изгонил търговците от храма и след това е заповядал да изсъхне смокиновото дърво, което не е давало плодове – символ на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.

Велики понеделник е посветен на старозаветния Йосиф, наречен Прекрасни, който като Христос пострадал невинен заради завист.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments