5.9 C
София
неделя, май 8, 2022
НачалоНа фокусЗаради спирането на газа възможни са фалити на предприятия

Заради спирането на газа възможни са фалити на предприятия

Поради екологични съображения не сме заявили алтернативни горива, защото те са по големи замърсители. Не може да се мине и на ток, защото това са съоръжения, които струват милиони левове и се изграждат за дълъг период от време. Това обясни Константин Стаменов – председател на Българската федерация на големите енергийни консуматори, в предаването „Тази сутрин“.

Според него след спирането на доставките на руски газ, щети ще има в много сектори на производството, а пазарът ще покаже какъв ще е ръстът на крайните цени.

Нашите предприятия работят 80% за износ. В момента електроенергията се купува на пазара ден напред, така и не се разработи механизъм да имаме дългосрочни договори, което ни излага на огромна несигурност. Ако и природният газ поскъпне, тези 80%, които изнасяме, може да се свият. И така да се наложи да се намали производството“, обясни той. По думите му така са възможни фалити.

„За май месец не сме договорили компенсации, не знаем какво ще става с цените на електроенергията. Може да се стигне и до фалити, но при големите предприятия тези процеси са по-разтегнати във времето“, посочи Стаменов.

Според него големият проблем е, че при такива екстремни процеси се спират инвестиционни проекти. „Едно предприятие като не се обновява, то е обречено на умиране“, смята още Константин Стаменов.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments