7.9 C
София
вторник, май 3, 2022
НачалоНа фокусЗащо американски военни бяха настанени в столичен хотел?

Защо американски военни бяха настанени в столичен хотел?

През последните дни в социалната мрежа Facebook се разпространяват снимки и видео на американски войници в хотел в София. Публикациите са многократно споделяни с твърдения, че настаняването на военните е във връзка с разполагането на допълнителни сили в България, съобщава БНР.

blankblank

Снимките от фоайето съвпадат с тези, публикувани в сайта на хотела, за който се твърди, че приема американските войници.

blankblank

blankblank

 

Твърдение: Допълнителни американски военни сили се разполагат в България

 

От Министерството на отбраната също потвърдиха информацията за настаняването на чуждестранните военнослужещи. За БНР те уточниха обаче, че военните са преминавали транзитно през страната ни. Поради отлагане на полета им, свързано с усложнените метеорологични условия, са пренощували в София и на следващия ден са напуснали България.

Относно информациите за присъствието на американски военнослужещи в България от МО припомнят, че до 30 юни 2022 г. на учебен полигон „Ново село“ се провежда съвместна българо-американска подготовка. В нея участват на ротационен принцип формирования от Сухопътните войски на САЩ, както и сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Във връзка с това се извършва периодично предислоциране на военнослужещи с необходимата екипировка, щатно въоръжение и бойни припаси от Въоръжените сили на САЩ, както и на бойни машини на пехотата.

Съвместната подготовка се провежда в рамките на планираните през 2021 г. учения на Българската армия в страната и чужбина, които ще се проведат през тази година.

За съвместните учения със САЩ съобщи през февруари и бившият министър на отбраната Стефан Янев. Към този момент не се очаква разполагане на още американски войници.

 

Заключение

Снимките с американски военни, настанени в столичен хотел, отговарят на истината. Твърденията към снимките обаче, че се разполагат допълнително военни сили на САЩ в България, са ПОДВЕЖДАЩИ. Няма потвърдена официална информация от МО за придвижването на американски военнослужещи в страната извън рамките на провеждащата се съвместна българо-американска подготовка на учебен полигон „Ново село“.

Източник: БНР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments