Защо Ангела Меркел се застъпи за споразумението между ЕС и Китай

0

Германия направи компромиса, договорен с Пекин относно инвестициите, един от приоритетите на своето председателство на Европейския съюз. Германия, начело на ротационното председателство на Европейския съюз до 31 декември, успя да изтръгне инвестиционния договор между Китай и ЕС, към който беше толкова запалена … дори и да означаваше да доведе страната си до критика. В сряда, 30 декември, следобед, двете страни парафираха споразумението, което трябва да позволи реципрочно балансиране на техните инвестиционни условия, коментира le monde.
Ангела Меркел, която направи подписването на текста централен въпрос за германското председателство на ЕС, може да претендира за важна победа. За пръв път тя избута европейските си партньори, така че споразумението беше сключено навреме. Канцлерът знаеше, че възможността е уникална: германското председателство, от една страна, й осигури необходимото ръководство и авторитет; преходът на власт във Вашингтон, от друга страна, му даде свобода на действие, която може да бъде сведена до инсталацията на власт на Джо Байдън на 20 януари 2021 г. Всичко това в една година, когато пандемията Covid-19 увеличи възприемането в Германия на спешната необходимост от укрепване на европейския „суверенитет“, особено в областта на здравеопазването и технологиите, в контекста на личната среща Пекин-Вашингтон.
Германия е и европейската държава, която имаше най-голямото икономическо предимство при сключването на това споразумение. Сега тя е най-големият търговски партньор на Народната република в Европа. През 2019 г. обемът на търговия между двете страни възлиза на 206 милиарда евро: 96 милиарда евро са изнесени от германски компании за Китай, който самият е продал 110 милиарда евро на стоки в Германия. Тези транзакции, които представляват около една трета от общия обем, търгуван между Китай и Европейския съюз, се извършват в отрасли, жизненоважни за „произведени в Германия“: машини, автомобилостроене, електротехника и химикали, чиито компании са станали изключително зависими от китайския пазар.
Сн. Le monde

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук