Защо ракът на панкреаса е толкова смъртоносен

0

Ракът на панкреаса е третата водеща причина за смъртност от рак в Съединените щати през 2018 г. след рак на белия дроб и колоректалната жлеза, според Националния институт по рака. Тази година приблизително 56 770 нови случая на рак на панкреаса ще бъдат диагностицирани и приблизително 45 750 смъртни случая от рак на панкреаса ще се случат в цялата страна, според Американското раково дружество.
Около 95% от хората с рак на панкреаса умират от него, твърдят експерти. Толкова е смъртоносно, защото по време на ранните етапи, когато туморът би бил най-лечим, обикновено няма симптоми. Има тенденция да се открива в напреднали стадии, когато може да се получи коремна болка или жълтеница. В момента няма общи инструменти за скрининг. С напредване на възрастта рискът от развитие на рак на панкреаса се увеличава. Повечето пациенти са на възраст над 45 години и почти 90% са на възраст над 55 години. Средната възраст при поставяне на диагнозата е 71 години, съобщава CNN.
Мъжете имат малко по-голяма вероятност да развият рак на панкреаса, отколкото жените, което отчасти може да е резултат от увеличената употреба на тютюн при мъжете. Наблюдава се и връзка с расата: афро-американците са по-склонни да развият рак на панкреаса, отколкото белите. Лекарите не знаят защо, но предполагат, че по-високите нива на пушене и диабет при мъжете и жените с наднормено тегло може да допринесат за тази връзка. Панкреасът е продълговат орган, който лежи дълбоко в корема и е неразделна част както от храносмилателната, така и от ендокринната система. Той отделя хормони за регулиране на тялото и храносмилателни ензими за разграждане на храната.
Има два вида рак на панкреаса: екзокринни тумори и ендокринни тумори.
Екзокринните тумори са по-голямата част от рака на панкреаса и най-честата форма се нарича аденокарцином, който започва в клетките на жлезите, обикновено в каналите на панкреаса. Тези тумори са склонни да бъдат по-агресивни от невроендокринните тумори, каквито имаше съоснователят на Apple Inc. Стив Джобс, но ако бъдат хванати достатъчно рано, те могат да бъдат лекувани ефективно с операция. Петгодишната преживяемост за невроендокринните тумори може да варира от 50% до 80%, в сравнение с по-малко от 5% за аденокарцинома. По-напредналите тумори имат по-висок риск от рецидив и могат да се разпространят в черния дроб, казва д-р Стивън Либути, експерт по рак на панкреаса и директор на Центъра за грижа за рака Монтефиоре-Айнщайн в Бронкс.
Сн. CNN

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук