За британците Брекзит е еквивалент на„ обратно към бъдещето “… през 50-те години на миналия век

0

Сигурно беше разходка в парка, пътека, обсипана с рози. След като Брекзит бъде приет, търговската сделка с Европейския съюз (ЕС) ще бъде „една от най-лесните за преговори в човешката история“, прогнозира министър Лиъм Фокс. Животът извън Европа ще бъде „страхотен“, каза Борис Джонсън, тогавашен кмет на Лондон, защото „напускането на ЕС на практика няма да струва нищо, докато престоят там е много скъп“.Четири години и половина по-късно и въпреки че най-накрая беше постигнато споразумение в четвъртък, 24 декември, разводът между Обединеното кралство и Европейския съюз щеше да бъде безкраен кошмар, коментира le monde.„Навлизаме в този кратък и измамен интервал, който отделя момента, в който се хвърляме от скалата от момента, в който се блъскаме в скалите отдолу“, обобщава Питър Келнер, бивш шеф на института за анкетиране YouGov . По време на катастрофата болката ще разкрие лъжите, които ни бяха казали след референдума за Брекзит, и ще подчертае избора, на който се отклоняваме от 75 години. Противопоставянето на риболовните квоти и правилата на конкуренцията го накара да забрави: ако Брекзит е шок за Европа, това е исторически скок във вакуум за Обединеното кралство.
Обещаната от Джонсън „Глобална Великобритания“ никога не е имала истинско съдържание освен строг лозунг. Що се отнася до проекта за „Сингапур на Темза“, дерегулиран данъчен рай пред портите на ЕС, за който са мечтали ултралибералите, близки до министър-председателя, той е остарял от кризата поради Covid-19, който изисква мощни намеси.
За британците Брекзит е еквивалент на „завръщане в бъдещето“ … през 50-те години. Докато Германия и Франция тогава започнаха европейско строителство, британците отказаха да се присъединят към този проект, който беше твърде ограничен по отношение на техните амбиции и инициирани от две държави, които те, за разлика от тях, смятат за губещи от войната.

„Господа, това, което преговаряте, няма да проработи“, твърди пратеникът от Лондон за преговорите, които през 1955 г. ще доведат до Договора от Рим, преди иронично да каже на френски: „Сбогом и късмет!“ Премиерът Антъни Идън гледа към Европа от така наречения имперски статут: „Нашите мисли ни отвеждат отвъд моретата, към онези популации, с които играем роля във всички части на света. “
Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук