7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоЗдравословноЗа здрав сън перете спалното бельо всяка седмица

За здрав сън перете спалното бельо всяка седмица

Едва ли сте подозирали, че средностатистически човек пере чаршафите си на всеки две седмици, а всеки трети го прави едва веднъж годишно.

Проучване на Hammonds Furniture установи, че 30% от британците перат спалното си бельо на всеки 12 месеца.

Според експертите, колко често се пере спалното бельо и завивките зависи от индивидуалните навици. Препоръчва се това да се прави средно веднъж седмично, а през лятото и два пъти в седмицата, сподели Моли Фрешуотър за портала Liverpool Echo.

На същото мнение е и д-р Кайл Грант, който допълва, че при алергии завивките трябва да се перат по-често, тъй като спалното бельо събира алергени, които може да затруднят съня и да намалят неговото качество.

„Прекарваме в леглата си около 9 часа на ден, затова е много важно мястото, на което лежим, да бъде чисто. Лично моят съвет е спалното бельо да се пере всяка седмица, най-много на всеки 10 дни. В периода за сезонните алергии би било добре да перете веднъж седмично, за да няма полени, прах и други частички, които влошават симптомите”, допълни той.

Експертите подчертават, че за здрав сън не е важно само колко често се перат завивките и чаршафите, но и на каква температура се прави това. Според тях, прането на висока температура е най-правилното решение.

Учените са открили, че прането на чаршафи при високи температури е по-ефективно за премахване на следи полени, така че когато ги перете, се уверете, че е 40 градуса или повече, в идеалния случай 60 градуса, съветват специалистите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments