19.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоНа фокусЗа „Триумф за Мицотакис“ и „Десен шок и ужас“ пише днешният гръцки...

За „Триумф за Мицотакис“ и „Десен шок и ужас“ пише днешният гръцки печат и прогнозира нови избори още на 25 юни

Категоричната победа на Нова демокрация на парламентарните избори в Гърция в неделя с неочаквано голяма преднина от над 20 пункта пред СИРИЗА заема изцяло водещите страници на днешния гръцки печат, който пише, че изненадващият триумф на управляващата и в момента дясноцентристка партия прави новите избори практически сигурни. Медиите прогнозират, че те ще бъдат насрочени максимално рано, още на 25 юни.

„Триумф за Мицотакис, разгром за Ципрас“ е заглавието на първа страница на авторитетния ежедневник „Катимерини“. Вестникът коментира, че дясноцентристката Нова демокрация е надскочила дори най-оптимистичните прогнози и е завоювала с лекота дял от над 40 процента от гласовете, което я извежда на сигурна орбита към спечелването на абсолютно мнозинство на следващите избори, които най-вероятно ще се произведат на 25 юни. Изданието пише, че в същия момент лявата СИРИЗА се намира във водовъртеж, защото е понесла изборен разгром с дял от порядъка на едва 20 процента. Укрепено от изборите излиза лявоцентристкото движение ПАСОК, но и Гръцката комунистическа партия, както и националистическото „Гръцко решение“, а партията на бившия финансов министър Янис Варуфакис е сред победените.

Под заглавие „Десен шок и ужас“ близкият до левицата вестник „Ефимерида тон синдактон“ съобщава за вчерашната категорична победа на Нова демокрация. Според изданието политическите прогнози са се провалили, а поражението на СИРИЗА има всички характеристики на разгром и създава нови политически реалности. „Резултатът показва, че мнозинството от хората иска силно правителство и то го показа пред урните, като ясно предостави доминираща позиция на консервативните сили“, коментира вестникът. Същевременно се отбелязва, че ПАСОК има основания да ликува, защото лидерът му Никос Андрулакис е постигнал личната си цел да го изведе до двуцифрен резултат от почти 12 процента за първи път от години.

За доминираща позиция на Нова демокрация и Кириакос Мицотакис, разгром за СИРИЗА и Алексис Ципрас и за прегрупиране на ПАСОК и Никос Андрулакис пише „Та неа“. Вестникът определя победата на управляващата партия като „историческа“ и прогнозира, че тя ще я отведе до силно самостоятелно управление след следващите избори. Според изданието целта на Нова демокрация на вероятния нов вот ще бъде не просто да получи абсолютно мнозинство от над 150 места в 300-членния гръцки парламент, но да постигне поне 160, което ще ѝ позволи да осъществи големи реформи.

Като „исторически триумф“ на премиера Кириакос Мицотакис определя изборната победа на Нова демокрация и „Елефтерос типос“. Под заглавие „Бъдещето винаги побеждава вчерашния ден“ анализаторът Панос Амирас коментира, че през цялата предизборна кампания Мицотакис е говорил за утрешния ден, формулирал е конкретни предложения за сближаване с останалата част от Европа, поставил е ясни цели като постигането на инвестиционен кредитен рейтинг и не е скрил грешките и пропуските, поради което триумфира на изборите.

Ежедневникът „Апогевматини“ пише за „огромна победа на нова демокрация“ и „личен триумф на Кириакос Мицотакис“. От друга страна изданието определя лидера на втората политическа сила СИРИЗА Алексис Ципрас като „достоен за съжаление“ и с учудване отбелязва, че той все още не е подал оставка.

Свързаният със СИРИЗА в. „Авги“ излиза на първа страница със снимка на среща на лидера на партията Алексис Ципрас с привърженици след изборите, издържана предимно в черно. Изданието цитира Ципрас, който определя изборния резултат като „изключително негативен за СИРИЗА“ и обявява незабавното свикване на ръководните органи на партията. „В борбите има и победи, и поражения. Изборният цикъл не е завършил. Трябва да направим незабавно всички необходими промени, за да създадем най-добрите възможни условия за следващата решаваща и финална изборна битка“, казва Ципрас, цитиран от вестника.

Вестникът на Гръцката комунистическа партия (ГКП) „Ризоспастис“ във водещия си материал е фокусиран главно върху нейния резултат. „Съществен ръст за ГКП, послание на надежда за народа“, пише на първа страница на вестника. Той отбелязва значителното засилване на влиянието на партията особено в големите градове. На изборите ГКП получава около 7,2 процента, което е повече от обичайните ѝ напоследък около 6 процента.

Източник: БТА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments