0 C
София
събота, януари 28, 2023
НачалоУ насЗдравната каса не може да глобява лекарите за некачествена медицинска помощ

Здравната каса не може да глобява лекарите за некачествена медицинска помощ

Здравната каса не може да глобява лекарите за некачествена медицинска помощ, показа проверка на „Хоризонт“. Причините са липса на правила как да се оценява качеството на медицинската услуга и отменена от здравното министерство наредба за удовлетвореността на пациентите.

В същото време от касата предлагат в новия рамков договор да бъде заложена като критерий за качество продължителността на лекарския преглед, която да е минимум 15 минути.

Според действащия рамков договор лекарите оказват помощ съгласно критерии за качество и достъпност, разписани в него. Такива критерии обаче не са приети от страна на Лекарския съюз, обясниха от Здравната каса. Не са одобрени и правила, по които те да се прилагат. Друга пречка е отменена през 2017-та година наредба за удовлетвореността на хората от медицинските дейности, заплащани от касата.

Така ведомството не може да санкционира лекари за некачествена услуга. И предлага в новия рамков договор да бъдат завишени глобите за нарушаване на критериите за качество, а един от тях да бъде продължителността на прегледа – минимум 15 минути.

Против това се обявиха и лични лекари, и пациентски организации.

„Ако човек свърши една работа добре, но я свърши за по-кратко време, това не означава, че е работил некачествено.  Напротив, означава, че е работил по-качествено“, посочи д-р Костадин Сотиров.

„Не може да има време – дали ще е минимално или максимално. Медицината не може да бъде слагана в рамки“, каза Иван Димитров от Българския пациентски форум.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments