9.2 C
София
петък, май 6, 2022
НачалоНа фокусЗеленски готов да преговаря за неутралитет с Русия

Зеленски готов да преговаря за неутралитет с Русия

Украйна е готова да преговаря за неутралитет с Русия. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в първото си интервю за руски медии от началото на войната. Руският медиен регулатор Роскомнадзор започна разследване срещу медиите, които взеха интервюто от украинския президент.

Русия трябва да знае истината – това бяха част от думите на Володимир Зеленски. Час и половина той отговаря на въпроси на руски език чрез видеовръзка на главния редактор на руската медия „Медуза“ Иван Колпаков, на главния редактор на телевизионния канал „Дождь“ – Тихон Дзядко, на журналиста и писател Михаил Зигар, който пита от името на „Новая газета“ и на специалния кореспондент на „Комерсант“ Владимир Соловьов. Пред тях Зеленски заяви, че с войната Русия заличи рускоезичните градове в Украйна. Облечен с традиционната си тениска в цвят каки, Зеленски заяви, че няма да преговаря с Русия за демилитаризация и даницификация.

„Гаранция за сигурност и неутралитет, безядрен статут на нашата държава – готови сме да говорим за това. Това е главна точка, принцип за Руската федерация, доколкото си спомням. И доколкото помня, именно затова започнаха войната“.

Готов е и да говори за признаване на руския език за официален. В тази страна всеки говори на който език си иска, каза Зеленски. Разрушенията от войната в Украйна са по-тежки от тези по време на руската война в Чечня, заяви Зеленски.

„Защо всичко е страшно? Ще ви кажа. Страшно е, защото когато имаш такова отношение към собствения си народ, тогава какво отношение би имал към всички останали? И ние определено не сме свои за руското правителство. Това е страшно. Мисля, че това е диващина. И всичко това ще свърши зле“.

Руският медиен регулатор Роскомнадзор излезе с предупреждение към руските медии да не разпространяват интервюто с Володимир Зеленски. В становище се казва, че някои от медиите взели интервюто са обявени за чуждестранни агенти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments