Зеленски обяви санкции срещу 120 физически и 287 юридически лица

0

Украинският президент Володимир Зеленски обяви санкции срещу стотици физически и юридически лица, болшинството свързани с Русия. Това става на фона на продължаващите тежки сражения в Донбас и възстановяването на украинската енергийна система след масираните ракетни атаки.

Указът на украинския президент засяга 120 физически и 287 юридически лица, най-вече свързани с Русия, срещу които се въвеждат ограничения. Това означава блокиране на активите, забрана на търговски операции и изтегляне на капитал и анулиране на лицензи. Срокът на действие на ограниченията е 50 години.

Зеленски съобщи, че след масираните руски ракетни атаки е възстановено електроподаването на повечето потребители в Харковска област, в град Харков много абонати все още са без ток, проблем има и с комуникациите в града. Възстановява се топлопреносната мрежа в столицата Киев.

Украинският президент обяви също, че е обсъдил с военното ръководство възможностите за укрепване на украинските позиции в Бахмут, за който се водят ожесточени боеве.

„Главнокомандващият и командирите докладваха за ситуацията на фронтовата линия, като цяло за отбраната на държавата. Изток, юг и граница, Бахмут и възможностите ни да се укрепим там. За нашите отговори на терористичните удари. За защита на Херсон и общностите на Днепропетровска, Черниговска и Сумска области. Нашите нужди от боеприпаси и доставки“.

Руските сили са направили множество неуспешни опити да щурмуват Бахмут, съобщиха украинските военни.

Защитник на града обясни, че ако руснаците успеят да превземат Бахмут, това ще им позволи да организират масирано настъпление на широк фронт с използването на всички видове войски – пехота, артилерия и авиация, затова се полагат всички усилия това да не се случи.

„Вече две седмици няма сериозно движение на фронтовите линии въпреки опитите на врага да ни стисне като в клещи и да обкръжи Бахмут. Чрез малки локални контраатаки ние изтласкваме руските сили назад. По този начин се подготвяме за мащабна контраатака.“

От Киев отхвърлиха като смехотворни твърденията, че Украйна е замесена във взривяването на газопроводите „Северен поток“, извършено миналия септември.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук