Зеленски планира да се срещне с китайския президент Си Цзинпин

0

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че планира да се срещне с китайския президент Си Цзинпин, но не каза кога може да се състои такава среща, предаде Ройтерс.

„Планирам да се срещна със Си Цзинпин и вярвам, че това ще бъде от полза за нашите страни и за сигурността в света“, каза той на пресконференция в Киев по повод първата годишнина от руската инвазия в Украйна.

„Доколкото ни е известно, Китай зачита териториалната цялост. Това означава, че Китай трябва да направи всичко по силите си, за да гарантира, че Руската федерация ще изтегли войските си от нашата страна“, посочи той, като подчерта още веднъж значението на Китай и Украйна да седнат на масата за преговори.

Зеленски призна, че конфликтът в крайна сметка ще стигне до дипломатически преговори, като същевременно описа предложението, представено от Китай, като положително.

„Друг е въпросът какво стои зад думите, думите са си думи. Но най-важното е до какъв резултат можем да стигнем и Китай говори за нас“, каза Зеленски на пресконференцията и добави: „Добре е, че Китай вече започна да говори за Украйна“.

Според него Киев трябва да си сътрудничи с Китай, за да сложи край на войната, след като Пекин представи документ за позицията си относно конфликта в Украйна.

„Китай започна да говори за Украйна и това не е лошо. Струва ми се, че има зачитане на нашата териториална цялост и въпросите на сигурността“, добави той.

„Трябва да работим с Китай по този въпрос… Нашата задача е да обединим всички, за да изолираме един“, добави той.

Същевременно Зеленски повтори, че няма да води разговори с руския президент Владимир Путин.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук