22.3 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
НачалоНа фокусЗеленски приветства премахването от ЕК на забраната за износ на украинско зърно

Зеленски приветства премахването от ЕК на забраната за износ на украинско зърно

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на ЕС да не удължава допълнително забраната върху износа на зърно от Киев, но каза, че правителството му ще реагира „цивилизовано“, ако страни членки на ЕС нарушат правилата на съюза, предаде Ройтерс.

„Това е пример за истинско единство и доверие между Украйна и ЕС. Европа винаги печели, когато правилата и споразуменията се прилагат“, написа Зеленски в приложението за съобщения Telegram.

Веднага след обявяването на решението на ЕК обаче Полша, Словакия и Унгария заявиха, че ще наложат собствени ограничения върху вноса на украинско зърно.

Говорейки в редовното си видеообръщение, Зеленски каза, че Украйна се нуждае от подкрепа от своите съседи по време на войната срещу Русия и е важно за европейското единство „да работим на двустранно ниво с нашите съседи“.

„И ако решенията на нашите съседи не са добросъседски, Украйна ще отговори по цивилизован начин“, добави той.

Украинският премиер Денис Шмихал също приветства хода на ЕС като „законен и справедлив“ и обвързан да помогне за поддържането на световната продоволствена сигурност.

„Ние призоваваме отделните държави членки на ЕС да се въздържат от незаконни, едностранни ограничения върху украинските селскостопански стоки. Такива ограничения могат да станат обект на арбитраж със Световната търговска организация“, написа той в Telegram.

Шмихал каза още, че Украйна е готова да работи с Комисията и съседните държави и изрази увереност, че „ще излезем с обща визия и взаимноизгодни подходи“.

Земеделските производители в петте съседни на Украйна държави изразяваха многократно оплаквания от пренасищането с продукти, което удря вътрешните им цени и ги тласка към фалит, напомня Ройтерс.

Страните, с изключение на България, настояваха за удължаване на забраната, която изтича днес, 15 септември.

Правителството на Румъния, което за разлика от колегите си от Полша, Унгария, Словакия и България не наложи едностранно забрана преди месец май, заяви в петък, че „съжалява, че не може да бъде намерено европейско решение за удължаване на забраната“.

То добави, че чака Украйна да представи до 18 септември своя план за действие от мерки за предотвратяване на скока на вноса, преди да реши как да защити румънските фермери.

Според Румъния над 60% от алтернативните потоци с украинско зърно преминават през територията й главно през река Дунав и нейните фермери заплашиха с протести, ако забраната не бъде удължена.

През последната година Украйна пренасяше 60% от износа си през т.нар. „пътища на солидарност“ и 40% през Черно море благодарение на договорената с помощта на ООН и Турция зърнена сделка с русия, от която обаче Москва се отказа през юли.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments