17.8 C
София
понеделник, май 29, 2023
НачалоНа фокусЗеленски призова за минута мълчание след ужасяващото видео с обезглавяване на украински...

Зеленски призова за минута мълчание след ужасяващото видео с обезглавяване на украински военнопленник

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за минута мълчание участниците на събитие във Вашингтон, след разпространяването на видео, за което се твърди, че показва обезглавяване на украински военнопленник от руски войници, предаде ДПА.

Сега ви моля да почетете с минута мълчание паметта на украинския войник, чиято смърт светът видя вчера, и паметта на всички наши хора, чиито живот беше отнет от руските нашественици, каза вчера Зеленски по видеовръзка по време на „кръгла маса“ за Украйна в рамките на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка.

Той припомни и други украински жертви на войната на Русия в Украйна, а след това направи кратка пауза.

В момента Украйна преживява буря от емоции, каза Зеленски. Знаете, че руската армия се опитва да превърне това ниво на насилие и зверства в нещо обикновено на цялата украинска територия.

Дългата история на руската безнаказаност трябва най-после да спре, настоя Зеленски. Всеки ден в Украйна „мъже и жени, възрастни и деца…умират о ръцете на Русия“, подчерта украинският лидер.

Късно във вторник в интернет се появи видеоклип от минута и половина, който показва обезглавяване на мъж в униформа от друг униформен мъж с бяло обозначение, типично за руските войници.

Автентичността на видеото и това кога е било заснето не могат да бъдат установени. Тъй като в кадър има дървета със зелени листа, най-вероятно видеото е заснето миналата година.

Междувременно на редовна пресконференция в Брюксел говорителката на ръководителя на европейската дипломация Жозеп борел заяви, че ЕС ще потърси отговорност от всички извършители и съучастници на военни престъпления в Украйна, предаде Франс прес.

Набила Масрали каза, че ЕС няма информация за автентичността на видеото, но яко тя бъде потвърдена, това ще е още едно брутално напомняне за нечовешкия характер на руската агресия.

Вчера следобед председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в „Туитър“, че е ужасен от видеоклипа с обезглавяването на украински военнопленник.

Отговорността и справедливостта трябва да надделяват над терора и безнаказаността. ЕС ще направи всичко по силите си, за да постигне това, добави Мишел.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments