19.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоЕвропейски хроникиЗемеделските министри на ЕС обсъждат проблемите около украинското зърно

Земеделските министри на ЕС обсъждат проблемите около украинското зърно

Министрите на земеделието се събират на заседание в Люксембург в опит за намиране на решение на проблемите в някои страни членки, породени от износа на украинско зърно. България ще бъде представена от министър Явор Гечев.

Вероятно заседанието на аграрните министри ще продължи до късно вечерта, а точката за отражението на износа на украинско зърно е заложена за късния следобед.

Полша и Унгария вече забраниха експорта на своя територия, от вчера и в България е в сила забрана за вноса на някои зърнени култури и храни от Украйна до края на юни.

Европейската комисия обяви, че работи върху пакет от 100 млн. евро, който да компенсира трите страни плюс Румъния и Словакия за техните загуби, но подчерта, че за да ги получат, държавите трябва да свалят забраната.

Вчера заместник-министърът на земеделието на Украйна Маркиан Дмитрасевич заяви пред комисията по земеделие в Европейския парламент, че украинското зърно нямаше да се задържа в определени държави от ЕС, ако не се изкупуваше там. Той допълни, че ситуацията има и положително влияние върху пазара на ЕС и подчерта, че така цената на зърното е станала по-конкурентна.

Заместник-министър Дмитрасевич изрази увереност, че чрез преговори може да се намери компромисно решение, което да устройва и двете страни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments