19.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоНа фокусЗемеделският министър: Подготвяме спиране на вноса на редица продукти от Украйна за...

Земеделският министър: Подготвяме спиране на вноса на редица продукти от Украйна за неопределен срок от време

Подготвяме спиране на вноса от Украйна на редица продукти за неопределен срок от време, съобщи служебният министър на земеделието Явор Гечев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той обясни, че днес след среща със зърнопроизводителите, поискана предварително от тях, е решено да се отправи искане от  Министерството на земеделието към Министерството на икономиката, защото това е ресорното министерство по отношение на търговията, за временно едностранно спиране на вноса на редица продукти с произход от Украйна. Подготвят се правните и процедурните неща за внасяне утре на решение в Министерския съвет, отбеляза още Явор Гечев.

„Смятаме, че това ще е силен сигнал към Европа, защото Европа не може просто да изслушва държавите, тя трябва да взима мерки“, посочи още министърът на земеделието.

Според него Европа трябва да чуе гласовете на по-източните държави. „Българските фермери декларират, че не искат субсидии, а си искат пазарите. Създава се нелоялна конкуренция от Украйна“, заяви Явор Гечев.

Той добави, че когато намалее натискът върху българските земеделски производители, забраната за внос би могла да бъде изменена или променена. Според него проблемът не е само при пшеницата, но и при други култури като слънчогледа. Той посочи, че храните, внесени от Украйна, подлежат на допълнителен фитосанитарен контрол у нас, за да се гарантира безопасното им съдържание.

Ние сме солидарни с Украйна, но едното не може да е за сметка на другото, каза още министърът на земеделието. Той посочи, че три държави вече са с декларации за спиране на вноса.

„Ако ние не спрем вноса, то всичко, което отива към коридора за Полша и Унгария, на практика ще се окаже в Румъния и България. Тоест, ако ние в момента не спрем еквивалентно мярката с другите колеги, то на практика ще се изместят коридорите. Очаквам Брюксел да разбере, че финансовите компенсации не са важните в случая, а е важна една друга солидарност, която да е еднаква за всички фермери“, заяви Явор Гечев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments